Društvo

Nakon hapšenja mašinovođe, protest njegovih kolega u Šapcu!

Oko dvadesetak mašinovođa i drugog osoblja AD “Srbija Kargo” protestovalo je u subotu uveče u Šapcu tražeći oslobađanje svog kolege koji je, po njihovim rečima, neopravdano i protivzakonito priveden nakon nesreće koja se dogodila na pružnom prelazu Zminjak.

Juče se na pružnom prelazu Zminjak na relaciji pruge Ruma – Brasina, desila teška saobraćajna nesreća, u kojoj je došlo do sudara voza i automobila u kojem se nalazila četvoročlana porodica, roditelji i dvoje dece. Nažalost, roditelji su podlegli povredama, dok su deca sa povredama prevezena u bolnicu i nisu životno ugroženi.

Pruga je obezbeđena vertikalnom drumskom signalizacijom.

Nakon nesreće, mašinovođa je priveden, a iz preduzeća AD “Srbija Kargo” navode da je ovo prvi slučaj da je jedan mašinovođa priveden odmah, pre nego što je pomenuto preduzeće dostavilo izveštaj nadležnom tužilaštvu, kako bi prema procedure trebalo da bude.

Do protesta je došlo, kako navode okupljeni, iz straha da i oni ne budu odmah privedeni u slučaju da im se dogodi slična nesreća.

“Da li je, ovo što se danas dogodilo presedan ili je zakon promenjen? Po zakonu uviđaje i izveštaje radi interna kontrola AD Srbija Kargo i ona kasnije svoj izveštaj dostavlja svim nadležnim institucijama”, pitaju mašinovođe koje posebno zabrinjava i činjenica da je tužilac bez ikakvog reversa uzeo “kontrolnu traku”, prenose Podrinske.com

Okupljene mašinovođe, kazali su da neki od njih u železnici rade i više od tridesetpet godina i da ne pamte da je ikada policija privela mašinovođu, a tužilac odredio pritvor.

Šta se ovo i zašto događa niko ne može sa sigurnošću da kaže, ali među mašinovođama vlada velika zabrinutost i neizvesnost što će, kažu, prouzrokovati da veliki broj njih više neće hteti da rade ovaj posao.

Comments

comments