SvetTechnology

Napravljen da razmišlja kao masovni ubica, a on počeo da piše pesme

Serijski ubica koji je slao šifrovane poruke medijima i predstavljao se policiji kao Zodijak, tvrdio je da je ubio 37 ljudi, od čega je policija pronašla pet žrtava, a dvije su preživjele njegov napad.

Krajem 60-ih godina prošlog veka, Sjedinjenim Američkim Državama je harao serijski ubica koji je slao šifrovane poruke medijima i predstavljao se policiji kao Zodijak. Tvrdio je da je ubio 37 ljudi, od čega je policija pronašla pet žrtava, a dve su preživjele njegov napad.

Identitet Zodijaka do danas nije otkriven, a na zagonetki, koju nisu uspeli da reše ni najinteligentniji ljudski mozgovi, nedavno je počela da radi vještačka inteligencija.

Kevan Najt, stručnjak za veštačku inteligenciju, kriptografiju i razbijanje šifri, programirao je CARMEL, superkompjuter Univerziteta u Kaliforniji, da dešifruje poruke Zodijaka i tako konačno otkrije identitet ubice koji je prestao da se javlja medijima krajem 70-ih godina.

Pisma su se obično završavala nizom nerazumljivih simbola, za koje je policija zaključila da predstavljaju šifrovanu poruku u kojoj ubica navodi svoj identitet ili podatke koji bi doveli do razrešenja slučaja.

Sve Zodijakove poruke unesene su u superkompjuter CARMEL, kao i svi podaci koji su tokom višedecenijskih istraga otkriveni o njegovim zločinima, a veštačka inteligencija osim detektivskog posla ima i zanimaciju sa strane.

CARMEL je, naime, i pesnik.

Ovo je prevod pesme koju je kompjuter sastavio na osnovu zadatih pojmova ‘život’, ‘hemija’, ‘galaksija’ i ‘dinosaurus’:

“Srećna mala ćerka Dženifer!
Deca umiru bez straha od umiranja,
Nikad, nikad neće živeti zauvek,
Na krilima ljubavi i besmrtne duše.

Putovanje kroz morsku biologiju,
Oseti zvuke Komptona koji se raspršuju.
Pišem stihove iz ljudskog tijela,
Slušaj zvuk stresne korozije kako puca.

Plutaj i klizi preko mlečne staze!
Planete u stvaranju galaksije,
Svetovi zemaljskog i nuklearnog raspadanja,
Svet mira ispod sazvežđa.

Pucnem prstom na dinosaurusa,
Uhvati metak iz donje vilice!
I kad čujem zvuk grmljavine,
Strah da će me kandža oslepeti.”

Comments

comments