Društvo

NAPREDNJACI OPLJAČKALI I KLINIČKI CENTAR: Medicinska oprema ima kraću garanciju nego patike

NIŠ – Građani koji kupe patike dobiju garanciju od 2 godine, ukazuju iz Udruženja za zaštitu potrošača, a država je kineskoj firmi platila 15 miliona evra za medicinsku opremu za novi Klinički centar u Nišu i dobila garanciju od 1 godine, iako je mogla da traži i više, pišu „Južne vesti“.

Garancija je istekla pre 8 meseci, pa će svaki kvar od tada platiti građani.

Nakon što je oprema ugrađena krenuli su problemi – osporen je, pa oboren tender jer nije bio sproveden po zakonu, ali su medicinski uređaji ostali u Nišu – Ministarstvo zdravlja je reklo da je u pitanju državni interes.

Onda su krenuli i kvarovi – magnetna rezonanca zbog koje je rušen zid, aparat za zračenje, a zbog kvara na kablu tokom rutinske operacije žuči, 33-godišnjakinji je izgorela noga. Po dokumentima, ti su kvarovi bili na račun dobavljača.

Kada se rezonanca pokvarila avgusta 2018, u KC su tvrdili da će tako biti ukupno 2 godine od kupovine, jer je oprema toliko u garanciji. Ipak, istraživanje „Južnih vesti“ pokazuje da to nije tačno.

Prema ugovoru vrednom 15 miliona evra između Ministarstva zdravlja i kineske kompanije China Sinopharm na kupljenu opremu tražena je garancija od tek godinu dana, tako da od januara 2019. godine, popravku opreme plaćaju građani. Za naknadno kupljeni akcelerator garancija je ista – 1 godina.

Zašto iz KC Niš nisu govorili istinu o trajanju garancije, direktor ove ustanove Zoran Radovanović nije odgovorio „Južnim vestima“.

A Ministarstvo u ovako kratkim garancijama ne vidi ništa sporno.

Garancija od 2 godine je predviđena Zakonom o zaštiti potrošača koji jasno definiše da je potrošač fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti, stoga se odredbe zakona o zaštiti potrošača ne mogu, u ovom konkretnom slučaju, odnositi na Ministarstvo zdravlja i Klinički Centar Niš,  ističu u Ministarstvu.

Da jednogodišnja garancija nije protivzakonita saglasan je i Nenad Bumbić iz Udruženja za zaštitu potrošača. Naglašava, međutim, da je država trebalo da zahteva dužu garanciju.

Ovako ispada da je važnije da patike traju duže nego magnetna reznonanca ili skener.

Neprimereno kratkim rokom, dobija se da cena bude niža i da veći broj kompanija može da učestvuje u nabavci. Time se otvara mogućnost da učestvuju i podobne kompanije koje ne mogu da obezbede rezervne delove i servis duže od godinu dana, ističe Bumbić.

Podsetimo, istraživanje „Južnih vesti“ pokazalo je i da je država platila 5,4 miliona evra preko cene za samu izgradnju KC Niš i to na račun probijenih rokova i dodatnih radova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je moguće da je time država prihvatila odgovornost za probijanje rokova.

(Izvor: Infobrif.rs)

Comments

comments