DruštvoPolitika

Nasilje, preletanje i lopovluk – biografija prvog naprednjaka u Pećincima

Željko Trbović se prethodno “proslavio” članstvom u 11 opštinskih komisija, od kojih je inkasirao više od milion dinara.

Jedan od brojnih primera političkih “preletača” u Sremu je i novoizabrani predsednik opštine Pećinci Željko Trbović, koji je do 2011. godine bio član Opštinskog odbora Demokratske stranke u – Inđiji, i sedam godina na čelu javnog preduzeća za distribuciju prirodnog gasa u toj sremskoj opštini.

Nakon promene “dresa” imenovan je za načelnika opštinske uprave, ali ne u Inđiji već u – Pećincima, i tu funkciju je obavljao pet godina. Dok je bio na mestu načelnika opštinske uprave u Pećincima, Željko Trbović je bio član 11 komisija što mu je, samo u jednoj godini, donelo prihod veći od milion dinara.

Trbović je 10. januara ove godine, nakon lokalnih izbora u Pećincima koji su bili obeleženi incidentima i nepravilnostima, na predlog Srpske napredne stranke imenovan za novog predsednika pećinačke opštine.

Da će Trbović biti imenovan za prvog čoveka opštine Pećinci bilo je jasno u predizbornoj kampanji jer je tadašnji načelnik opštinske uprave bio najzastupljeniji u lokalnim medijima, kao i na Radio-televiziji Vojvodine.

Obračun sa članovima bivše stranke

Godinu dana nakon smene sa mesta direktora Ingasa u Inđiji, Trbović je avgusta 2012. godine imenovan za načelnika opštinske uprave opštine Pećinci.

Samo tri meseca od imenovanja, tadašnja načelnica društvenih delatnosti u toj sremskoj opštini Dragica Petković (DS) optužila je Trbovića za politički progon. Kako su preneli mediji, posle najavljene smene sa mesta načelnice Odeljenja za društvene delatnosti u opštini Pećinci, Dragica Petković upala je u kancelariju i napala načelnika opštinske uprave Željka Trbovića, zbog čega je morala da interveniše i policija.

– To je klasičan politički mobing nove vlasti, smenjuju me samo zato što sam član DS-a, a ne zato što sam neradnik ili bukadžija. Išla sam direktno i lično da od načelnika tražim objašnjenje za smenu – izjavila je tada Dragica Petrović.

Trbović je odbacio navode o političkom progonu rekavši da se radi nova sistematizacija te da će Dragica Petrović biti raspoređena na drugo odgovarajuće radno mesto, prema stručnoj spremi.

– Neće više biti načelnica službe društvenih delatnosti, kako zbog ranijeg ponašanja, tako i zbog kvalifikacije. Ali, bez posla ostati neće, niko nije dobio otkaz dolaskom nove vlasti, već će biti raspoređena na drugo odgovarajuće radno mesto prema stručnoj spremi. rekao je tada Trbović.

Milion dinara od komisija

Željko Trbović se našao 2016. godine u izveštaju Državne revizorske insitucije kao funkcioner koji se nalazi u čak 11 komisija.

U izveštaju DRI opština Pećinci je naglašena kao opština sa najvećim isplaćenim iznosom naknada za komisije i najvećim iznosom naknada.

Devet najistaknutijih ljudi u Pećincima, predsednik opštine zatim predsednik Skupštine opštine, načenik opštinske uprave, njihovi zamenici i pomoćnici, za dve godine su na osnovu rada u komisijama zaradili 11 miliona dinara. Sam predsednik opštine radio je u šest komisija, načelnik opštinske uprave u 11, a načelnik Odeljenja za društvene delatnosti u njih čak 16.

U izveštaju Državne revizorske institucije “Opravdanost formiranja komisija i drugih stalnih i privremenih tela u javnom sektoru” navodi se da je 2015. godine Željko Trbović na osnovu učešća u radu komisija zaradio nešto više od million dinara.

Promovisanje načelnika uvod u novu funkciju

Iako je posao načelnika Opštinske uprave da rukovodi i koordinira radom lokalne uprave, kao i da planira, usmerava i nadzire njen rad, Željko Trbović je više imao ulogu predsednika opštine nego načelnika uprave. Naime, na “terenu” prilikom značajnijih događaja za žitelje Pećinaca u izveštajima lokalnih medija je uglavnom bio tadašnji načelnik Trbović dok je predsednica opštine Pećinci retko davala izjave.

Od uvođenja interneta u selima pećinačke opštine, izgradnje parking prostora, podele novogodišnjih paketića za decu pa do “puštenja u rad bankomata banke Poštanska štedionica” u Donjem Tovarniku, načelnik opštinske uprave se preko lokalnih medija obraćao stanovnicima te sremske opštine.

S druge strane, tadašnja predsednica opštine Dubravka Kovačević Subotički bila je, po svemu sudeći, zadužena za doček predstavnika pokrajinskih i republičkih vlasti.

Vrhunac promocije Željka Trbovića bio je u predizbornoj kampanji za vanredne lokalne izbore koji su u ovoj sremskoj opštini održani 24. decembra prošle godine.

Nedelju dana pred izbore, bez jasnog povoda, načelnik opštinske uprave opštine Pećinci ŽeljkoTrbović gostovao je na pokrajinskom javnom servisu. U Vojvođanskom dnevniku Radio-televizije Vojvodine, nakon emitovanja priloga pod nazivom “Privredni fenomen opštine Pećinci”, Trbović je nastavio razgovor sa novinarkom RTV-a te je promocija lokalne vlasti u Pećincima trajala 10 minuta i 23 sekunde u okviru polusatne informativne emisije. To je bila jasna potvrda da će Željko Trbović na mestu predsednika opštine zameniti Dubravku Kovačevič Subotički.

Sporna konstitutivna sednica

Na vanrednim lokalnim izborima u opštini Pećinci, koji su održani 24. decembra 2017. godine, od 30 odborničkih mesta u Skupštini opštine, 27 je pripalo SNS-u. Poput izbornog procesa gde je zabeleženo niz incidenata i konstitutivnu sednicu obeležilo je, prema tvrdnjama opozicije, kršenje Poslovnika i Statuta opštine. Sednicu je zakazao najstariji odbornik što je prema tvrdnjama opozicije mimo Statuta i Poslovnika opštinske skupštine.

“Najstariji odbornik može da sazove konstitutivnu sednicu ukoliko to u propisanom roku ne uradi stari predsednik skupštine, ali to ovog puta nije bio slučaj. Na to su predstavnici SNS-a bili blagovremeno upozoreni, ali se oni na zakone i druge važeće propise uopšte ne obaziru”, navela je tada u saopštenju Demokratska stranka.

Takođe, opoziciji koja ima tri odbornika u lokalnom parlamentu (“Dostojanstveno, bez straha – Bata Marković – Demokratska stranka i LSV”) nije bilo dozvoljeno da raspravlja o izboru predsednika opštine Pećinci i predsednika Skupštine opštine, kao i o još nekim temama koje su bile na dnevnom redu.

“Na sednici je demonstrirana sila i bahatost predstavnika SNS-a, koji nisu dozvolili da se raspravlja. Jednostavno nam nisu dozvolili”, izjavio je nakon održane sednice šef opoziocione odborničke grupe Živko Marković iz Demokratske stranke.

Vladajući SNS nije se obazirao na navode opozicionih odbornika te je većinom glasova za novog predsednika Opštine Pećinci imenovan Željko Trbović a na mesto predsednice Skupštine opštine Pećinci izabrana je Dubravka Kovačević Subotički bivša predsednica opštine.

Željko Trbović se na listi SNS-a našao pod brojem 11 sa prijavljenom adresom u Pećincima. Međutim, iz opozicionog DS-a tvrde da je Trbović “lažno prijavljen”. Takođe, tvrde da je i novoimenovana predsednica lokalnog parlamenta Dubravka Kovačević Subotički takođe “lažno prijavljena”. Opozicija tvrdi da Željko Trbović i dalje živi u Inđiji, a Dubravka Kovačević Subotički u Staroj Pazovi.

(izvor: VOICE)

Comments

comments