Društvo

NATO: U oktobru vežba u Srbiji

General Robert Hjuston, komandant Štaba NATO u BiH izjavio je da će “na osnovu veoma uspešne vežbe otklanjanja posledica katastrofe koja je održana u Tuzli prošle godine, NATO biti suorganizator iste vrste vežbe u Srbiji na jesen ove godine”. Vežba će biti održana od 8. do 11. oktobra u Mladenovcu.

“Vežbu pod nazivom ‘Srbija 2018’ će zajedno organizovati NATO Evroatlanski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora (EADRCC) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Vežba će biti održana od 8. do 11. oktobra 2018. u Mladenovcu i oko njega, a cilj vežbe je poboljšanje interoperabilnosti u međunarodnim operacijama odgovora na katastrofe”, rekao je Robert Hjuston u intervjuu Dnevnom avazu.

Mišljenja su podeljena, da li će ovo biti vojna vežba ili ne.

Klaudiu Zojkaš (Claudiu Zoicas), iz NATO EADRCC, rekao je da će zemlje partneri uvežbavati međunarodni odgovor na velike prirodne katastrofe.

“Ovo nije vojna vežba, već vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija koja će omogućiti civilno-vojnim snagama koje su deo prvog odgovora na vanredne situacije da izgrade interoperabilnost, a sve u cilju spasavanja života ljudi”, rekao je Zojkaš.

(Izvor: Radio Slobodna Evropa)

Comments

comments