Politika

“Ne zanima me funkcija, neću biti član Vlade posle promene vlasti”

Predsednik Narodne stranke i predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić izjavio je da “lično više nije zainteresovan” za funkcije, jer ih je u prošlosti imao napretek – od akademskih, preko državnih do međunarodnih – i to onih najviših, i da ne namerava da bude član vlade nakon promene vlasti.

“Sasvim sam zadovoljan time što sam dobio poverenje ljudi koje izuzetno cenim da budem na čelu Narodne stranke, za koju sam siguran da će u bliskoj budućnosti biti najsnažnija politička organizacija u Srbiji – stranka modernog desnog centra, kakve postoje u uređenim zemljama savremene Evrope”, rekao je Jeremić u intervjuu.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA RADI LAV PAJKIĆ U VLADINOM KOORDINACIONOM TELU?!

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN, dodao je da sebe čak ni na mestu predsednika Narodne stranke ne vidi unedogled.

“Štaviše, smatrao bih svojim uspehom i doprinosom demokratiji u Srbiji ako me neko na tom mestu nakon najviše dva mandata zameni, i ostvari bolje rezultate”, rekao je Jeremić.

Jeremić je odgovarajući na napade da nema nikakav međunarodni ugled rekao da je to još jedna u nizu “bezočnih neistina” koju o njemu servira predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, i da o tome svedoči činjenica da je prošle nedelje bio pozvan da u Ujedinjenim nacijama, zajedno sa nekoliko bivših lidera te organizacije, predvodi diskusiju o njenoj reformi na kojoj su učestvovale sve države članice.

“Kao neko ko je u punoj životnoj snazi, a sa iskustvom predsednika Generalne skupštine, mogao bih da biram posao u UN za mesečnu platu od par desetina hiljada dolara u Njujorku ili Ženevi”, istakao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će, kada energija građana koji protestuju širom Srbije dovede do promena, nastupiti važan prelazni period u kojem će, po “Sporazumu sa narodom”, biti uspostavljena nestranačka vlada uglednih stručnjaka.

PROČITAJTE JOŠ: VOJNI SINDIKAT: UHAPSITE VULINA!

“Ja, kao lider stranke, neću biti član te vlade. A iskreno, ne bi mi ‘pala kruna glave’ ako to ne budem ni kasnije”, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da u Srbiji više ništa neće biti isto kao pre i da se konačno probudila energija u narodu kome je “preko glave poniženja i nepravde u prethodnih sedam godina”.

“Ogromna je odgovornost na SzS, nesumnjivo najznačajnijem opozicionom akteru, da se očuva jedinstvo onih koji protestuju, kao i da se njihovo nezadovoljstvo pretoči u konkretne korake koji će dovesti do promena. Februar će za to biti ključan”, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je sazreo trenutak za ozbiljno angažovanje opozicije sa međunarodnom zajednicom, i da on na tom polju “ima odredjeno iskustvo”, koje kao predsedavajući SzS namerava da iskoristi.

Upitan o izjavi glumca Branislava Trifunovića da “političari ne mogu na binu” na protestima, Jeremić je odgovorio da pretpostavlja da se Trifunović izrazio figurativno.

“Koliko mi je poznato, on je civilizovan čovek, a takvima obično nisu bliske ideje kolektivne segregacije – pripadnika ove ili one vere, boje kože ili profesije, svejedno”, rekao je Jeremić.

PROČITAJTE JOŠ: BOJKOT SE ŠIRI: OPOZICIJA IZAŠLA IZ SKUPŠTINE VOJVODINE!

(izvor: N1)

Comments

comments