DruštvoPolitika

Neobavešten: Vučić lupetao o šahu, ne zna da već postoji u školama?!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je da se šah uvede kao fakultativni predmet u škole, iako on postoji kao izborni predmet u osnovnoj školi još od 2007. godine.

I ne samo to. Reformom koju sprovodi Ministarstvo prosvete, a koja je počela u petom razredu od ove školske godine, u rasporedu časova više ne postoje izborni predmeti (među kojima je i šah) već se oni realizuju kroz sekcije. Po istom principu urađen je i novi plan i program za prvi razred osnovne škole, koji će početi da se primenjuje od 1. septembra, a potom će se sukcesivno ove novine uvoditi i u ostale razrede osmoletke.

“Razgovarao sam sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem o ideji da se šah uvede kao fakultativni predmet u školama. Video sam da su to Rusi uveli, ali oni to uvode kao obavezan, a ja sam mislio da se šah ubaci kao fakultativni predmet” istakao je Vučić, gostujući na TV Hepi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Danas da je obavestio predsednika Srbije da šah već postoji u školama kao izborni predmet.

– Očigledno je da predsednik nije obavešten šta se radi u prosveti. Očigledno postoji kolizija između onoga što radi Ministarstvo prosvete i što predlaže predsednik Srbije. Na proleće je bila velika ofanziva Ministarstva da se ukinu izborni predmeti i NPS je prihvatio taj predlog, a šest meseci kasnije ispada da sada treba te predmete vratiti. Iako podržavam da šah bude u školama, smatram da nastavni plan i program u osnovnoj školi treba da bude relativno čvrsto organizovan, a da se sve dodatne aktivnosti ponude kroz sekcije. Mislim da je bolje rešenje da postoje šahovske sekcije u školama i da ih pohađaju deca koju to zaista interesuje, jer ako je nešto predmet, on je ipak obavezan – kaže Aleksandar Lipkovski, još uvek aktuelni predsednik NPS.

Komentarišući Vučićev stav da je “on mislio da se šah ubaci kao fakultativni predmet”, Lipkovski kaže da nažalost, u poslednje vreme političari misle da mogu da se stave iznad stručnjaka i odlučuju o pitanjima iz domena struke, kao što su da li ima prostora u nastavnom planu, kadrova za izvođenje nastave…

Kao izborni predmet šah je uveden u osnovne škole od školske 2007/8. godine, odlukom Nacionalnog prosvetnog saveta, a na inicijativu Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Najzaslužniji za ovu novinu bili su tadašnji direktor ZUOV-a LJubomir Protić i Nebojša Baralić, međunarodni šahovski sudija i međunarodni šahovski organizator, koji je bio koordinator uvođenja šaha kao izbornog predmeta u obrazovni sistem Srbije.

Baralić kaže za Danas da je školske 2007/8. godine šah uveden u 66 škola, dok je sledeće bilo 84 škole i 3.208 učenika, te da je i narednih godina zadržana tendencija rasta broja škola jer je bio primetan veći broj dece na svim šahovskim takmičenjima. On napominje da je, prema procenama, u dve trećine škola šah zastupljen kroz sekcije. Precizne podatke koliko đaka danas pohađa ovaj izborni predmet nismo uspeli da saznamo.

– Šah je izuzetno popularan među decom. Verujem da bilo koja odluka neće uticati na interesovanje učenika za ovom drevnom igrom, ali je lepo znati da ona ima uporište u državnim institucijama. Mislim da šah treba da ima status izbornog predmeta. To potvrđuju i mnogobrojna iskustva iz velikog broja država, pre svega Rusije, Kine, Indije, Kanade, Španije… – odgovara Baralić na pitanje da li će promena statusa šaha u školama zbog ukidanja izbornih predmeta smanjiti interesovanje đaka.

Odluka Ministarstva da se izborni predmeti realizuju kroz sekcije nije bez osnova, s obzirom na brojne teškoće u izvođenju nastave. Naš list je mnogo puta pisao da škole krše propise time što đacima nameću izborne predmete, umesto da im omoguće da biraju jedan, u skladu sa interesovanjima i sklonostima. Drugi problem je što je ponuda izbornih predmeta često pravljena da bi nastavnici bez punog fonda mogli da dopune časove. Zbog toga se dešavalo da, pored onih koji ga znaju i vole, šah predaju i nastavnici čiji je primarni cilj bio da dopune fond. Škole nisu poštovale ni obavezu da u nižim razredima ponude najmanje tri, a u višim bar četiri izborna predmeta, pa je u tom smislu i šah ostao “kratkih rukava”.

(izvor: danas.rs)

Comments

comments