Društvo

NEVEROVATNO: Osuđena premijerka Tajlanda – dobila srpsko državljanstvo

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, koja je osuđena zbog korupcije, dobila je srpsko državljanstvo odlukom Vlade Srbije, piše časopis Nedeljnik od četvrtka.

Rešenje doneto 27. juna o upisu Šinavatre u državljanstvo Srbije potpisala je premijerka Ana Brnabić, na osnovu člana 19. stava 1. i 3. Zakona o državljanstvu, navodi ovaj list.

Prvi stav govori da u državljanstvo Srbije može biti primljen i stranac čiji bi prijem u državljanstvo predstavljao interes za Srbiju, a treći stav precizira da o prijemu odlučuje Vlada.

„Kakav interes za Srbiju predstavlja dodeljivanje državljanstva Šinavatri, ženi koju tajlandske vlasti preko Interpola potražuju, nije poznato”, piše Nedeljnik.

Šinavatra je 2017. pobegla iz Tajlanda neposredno pre izricanja presude u procesu koji se vodio zbog korupcije u programu za subvencionisanje uzgajanja pirinča. U odsustvu je osuđena na pet godina zatvora.

Kako podseća Nedeljnik, njen brat i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, koji je 2006. optužen za utaju poreza,  dobio je državljanstvo Crne Gore 2010. godine.

Nedeljnik podseća da je Taksin Šinavatra 2008. godine prodao fudbalski klub Mančester Siti šeiku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mansuru Bin Zajedu al Nahjanu. Kako navodi list, možda se u toj vezi krije razlog zašto su Taksin i Jingluk Šinavatra dobili državljanstvo Crne Gore, odnosno Srbije.

„Poznate su veze porodice Bin Zajed, naročito prestolonaslednika Abu Dabija Muhameda bin Zajeda, rođenog brata vlasnika Mančester Sitija, sa predsednicima Srbije i Crne Gore, Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem”, piše Nedeljnik.

(Izvor: Novaekonomija.rs)

Comments

comments