Društvo

NEVEROVATNO: Vlasti u Čačku nazvale ulicu po stranom investitoru?!

Peter Kelen, vlasnik nemačke kompanije „Forverk“, koja će graditi fabriku u Preljini na lokaciji nekadašnjeg hipodroma, dobio je ulicu sa svojim imenom u Čačku!

PODRŠKA PAUNOVIĆU: DOSTA SNS-OVOG NASILJA NAD PARAĆINOM!

Ova neobična počast zadesila je nemačkog industrijalca iako još nije položen ni kamen temeljac za novi proizvodni pogon koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja godine. Ime Petera Kelena poneće novoizgrađena Sekundarna servisna saobraćajnica u Preljini, dužine 768 metara (na slici ispod). Ona se prostire duž lokacije na kojoj bi trebalo da bude otvorena „Forverkova“ fabrika, u kojoj će, kako je najavljeno, posao dobiti hiljadu Čačana.

Ovu odluku donela je Komisija za određivanje naziva ulica, na inicijativu gradske Uprave za lokalni ekonomski razvoj. Pet članova komisije glasalo je za ovaj predlog – po dva člana iz vladajuće SNS i opozicione Srbije Nove Srbije i jedan iz takođe opozicione Grupe građana „Za napredniji Čačak“. Aco Đenadić iz Dveri bio je protiv, dok istoričar Goran Davidović kao nestranačka ličnost nije ni glasao, smatrajući da se, kako je rekao, radi o svojevrsnoj političkoj farsi. On je sednicu napustio i podneo ostavku na članstvo u komisiji.

– Ovo je prvi put da neko dobija naziv ulice za života, a da ne znamo šta je uradio za ovaj grad i državu. Niti je ta fabrika izgrađena, niti znamo da li će biti ispunjeno obećanje o otvaranju hiljadu radnih mesta – kaže Davidović. On je podsetio da za vreme Drugog svetskog rata nemački okupator nije promenio naziv nijedne ulice u Čačku.

– Očito je da se sve ovo radi u ime ličnih interesa ili interesa određenih političkih grupacija u gradu na Moravi. Ovo je ponižavanje građana Čačka i ponižavanje prošlosti ovog grada. Uopšte nije problem što je taj čovek Nemac, jer neke od glavnih ulica u gradu nose imena Austrijanaca i Hrvata, na šta smo svi ponosni, već je sporan način i razlog zbog kojeg je sve ovo urađeno – naglasio je Goran Davidović.

PROČITAJTE JOŠ: KO BI NORMALAN HTEO DA SRETNE VUČIĆA U KAFANI?!

Poverenica čačanske organizacije DS u Čačku Mirjana Milenković Talović podseća da se Komisija za određivanje naziva ulica godinama nije oglašavala povodom inicijativa hiljada građana Čačka da park kod autobuske stanice ponese ime Sonje Savić ili da se jedna od gradskih ulica nazove po Verici Barać.

– Postavlja se pitanje čemu služi ovakav vid ulizištva i dodvoravanja nekome ko verovatno još uvek i ne zna da izgovori ime našeg grada. Mišljenja sam da je Čačak pokazao već dovoljno zahvalnosti prema fabrici „Forverk“ i njenom vlasniku besplatnim ustupanjem 14 hektara gradskog građevinskog zemljišta i što će buduća fabrika verovatno koristiti državne subvencije na broj zaposlenih u toj fabrici. Sve ostalo je farsa i zamajavanje javnosti – naglasila je ona.

Predstavnici gradske vlasti i gradonačelnik Milun Todorović (na slici iznad) nisu se oglašavali povodom ovog slučaja. Zvanično obrazloženje predloga nije dostavljeno, pa se pretpostavlja da je ovakva inicijativa pokrenuta u znak zahvalnosti prema Kelenu, koji je doneo odluku da svoj proizvodne pogone gradi upravo u Čačku.

PROČITAJTE JOŠ: UMESTO MAJE KULTURU UZIMA JELENA TRIVAN, IRENA MENJA ŠOFERA ZOKIJA?!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments