Politika

NEVIĐENI IDIOTIZAM: Opština Lebane KUPUJE DVE KAMILE!

Stanovnici opštine Lebane imaće privilegiju da tokom naredne godine uživaju u pogledu na dve afričko-azijske životinje – kamile, koje će za potrebe Turističke organizacije Lebane biti kupljene iz opštinskog budžeta, potvrđeno je Jugmedii.

Na ideju o kupovini kamila za opštinu, koja nema zoološki vrt, došla je najpre Turistička organizacija Lebane s Bojanom Jovićem (SNS) na čelu, čiji je brat odbornik u lokalnoj skupštini, a zet njegovog brata predsednik opštine.

Ideja o kamilama je pretočena u Plan i program rada Turističke organizacije za 2019. godinu, plan je juče usvojilo Opštinsko veće, a danas Skupština opštine koju vodi Srđan Jović, socijalista, posle čega se otišlo na prednovogodišnje slavlje.

Predsednik Skupštine opštine Srđan Jović, kao i predsednik opštine Ivan Bogdanović, nisu hteli da odgovore na telefonske pozive novinara Jugmedie, a Bojan Jović, zamoljen da pojasni zbog čega se kupuju ove životinje i kolika je njiha cena, izgovorio samo jednu reč – „Važi“.

Nepoznato je za koje se potrebe kupuju kamile, budući da, kako nam je potvrdio jedan od odbornika, na skupštini nije bilo rasprave ni po jednoj tački dnevnog reda, a sednica skupštine trajala je 10 minuta, od 13 do 13,10 sati.

Goran Janjić, odbornik koji je izbačen iz redova SNS-a i bivši predsednik opštine Lebane, nije bio na sednici Skupštine, revoltiran baš planom da se kupe kamile.

„Kupovati kamile u situaciji kada narod u Lebanu gladuje je van pameti i bahaćenje vlasti. Prosto, nisam želeo da učestvujem u takvom cirkusu“, komentariše Janjić.

Takođe nije poznato da li će funkcioneri Lebana kupiti dvogrbe ili jednogrbe kamile, ali se, inače zna da se cena jedne životinje na tržištu kreće oko 3.000 evra, te da je za njen transport neophodna još tolika suma.

Inače, pretpostavlja se da se kamile, koje su u planu i programu Turističke organizacije podvedene pod „osnovna sredstva“, kupuju za potrebe turizma, a u ataru ove opštine se nalazi samo jedna, ali vredna turistička destinacija – areheološki lokalitet Justinijana Prima, u narodu pozantiji kao Caričin grad.

Ova, kao i nekoliko prethodnih vlasti Lebana godinama pokušavaju da od leskovačkog muzeja prezumu pravo na upravljanje ovim lokalitettom, u koga država ulaže ogromna sredstva za arehološka iskopavanja, restauraciju i druga ispitivanja i koji se nalazi pod zaštitom države Srbije.

Na Caričinom gradu, koji je bio raskrsnica svih puteva u ranoj Vizantiji, areheolozi su pre nekoliko godina pronašli kosti kamile, prevozno sredstvo u to vreme.

„Mislim da oni planiraju da turistima ponude razgledanje lokaliteta na kamilama, što bi bila prava atrakcija“, smatra jedan od gradskih većnika koji zahteva anonimnost.

No, takva mogućnost je prosto neizvodljiva s obzirom da je lokalitet sa nekoliko mozaika zaštićen i po njemu može da hoda samo ljudska noga, pa ako je istina da su kamile kupljene za te potrebe, gotovo je izvesno da će uloženi novac biti bačen jer će turisti na grbama ovih životinja morati samo da kruže oko Caričinog grada kao kiša oko Kragujveca, budući da se sa puteva koji ovaj nedirnutu usnuli grad okružuju, može da vidi samo šiblje.

(Izvor: Jugmedia.rs)

Comments

comments