DruštvoKorona

Nikolić: Koronavirus menja ekonomsku sliku sveta; Srbija loše postupila!

Glavna i odgovorna urednica časopisa ,,Ekonometar’’ Radojka Nikolić rekla je da će pandemija virusa COVID-19 preoblikovati ekonomsku sliku sveta kakav danas poznajemo.

 

Ukazala je na dodatni problem, a to je da će se, prema rečima stručnjaka, pandemija nastaviti u talasima i pojava novih talasa do kraja godine. Takođe, tu su i najave novih opasnih virusa.

Njen je stav da Republika Srbija nije najbolje odreagovala i da ekonomske mere koje su uvedene u državi nisu najbolje. Druge države su preuzele mere usmerene na sprečavanje prekomerne nezaposlenosti.

Radojka Nikolić naglašava da je država morala da se opredeli za model smanjivanja poreza i doprinosa za preduzetnike, jer se na taj način stimuliše novo zapošljavanje, pa je ovakav model dobar za razvoj poslovanja i preduzetništva.

Goran Pitić, predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, rekao je da nisu svi poslovi jednako pogođeni i da će se neki biznisi brže oporaviti od drugih.

On je napomenuo da istraživanja pokazuju da 14% kompanija ostvaruje bolje rezultate u doba krize u odnosu na vreme pre krize. Kao i Nikolć, i Pitić smatra da mere Vlade nisu najoptimalnije.

Naglašava da je mere trebalo primeniti selektivno, u skladu sa jačinom štete koje su pojedini sektori privrede pretrpeli.

Comments

comments