Politika

Nogo formirao “Narodni sud pravde” i osudio 12 sudija

Narodni sud pravde osudio je 12 sudija na ukupno 36 godina zatvora i zabranu vršenja sudijske funkcije od pet do osam godina. Zbog kršenja zakona od strane sudije, prvostepenom presudom K. br. 1/19 osuđene su sudije Vrhovnog kasacionog suda Zoran Tatalović, Radmila Dragičević-Dičić, Maja Kovačević-Tomić, Sonja Pavlović i Milunka Cvetković, zatim sudije beogradskog Višeg suda Olivera Đurić, Dušanka Đorđević, Anja Zrelec i Slađana Marković, kao i sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu Živko Jevđenijević, Zoran Bursać i Goran Ramić.

Sudije su oglašene krivim zbog nezakonitog postupanja u predmetu K. 25011/10 i drugim, čime su naneli štetu Dejanu Dragojkoviću, kome je, između ostalog, određen pritvor zbog sumnje da je izvršio krivično delo koje ne postoji u Krivičnom zakoniku Republike Srbije.

Presudu je doneo Narodni sud pravde, koji su osnovali narodni poslanik Srđan Nogo i njegov tim saradnika.

– Zadatak pravosuđa je da obezbedi da se zakon primenjuje i da se sankcioniše njegovo kršenje, ali umesto da obavljaju svoj posao, naši nosioci pravosudnih funkcija štite kriminalce i duboko su ogrezli u korupciju, poltronstvo i bezakonje.  Pošto sudovi u Srbiji ne sude po zakonu, oformili smo Narodni sud pravde, koji će, za razliku od do sada postojećih sudova, striktno primenjivati važeće zakone. Ako želimo da obezbedimo primenu zakona, njegovo jednako važenje za sve i da se obračunamo s kriminalom i korupcijom, onda je prvi korak da se uvede red kod onih čiji je ovo zadatak, a to su sudije i tužioci. Ovom presudom rešen je problem kršenja zakona 12 sudija, koji su sankcionisani i odstranjeni iz pravosuđa, a otvoreno mesto za izbor 12 novih sudija, koji će čvrsto biti privrženi Ustavu, zakonu i pravdi. Mi već sad imamo dokaze i vodimo postupke da na isti način razrešimo i krivičnopravnim putem sankcionišemo oko 150 sudija i tužilaca samo u Beogradu – kaže Srđan Nogo.

 

Presudu Narodnog suda pravde Nogo ističe kao primer kako će funkcionisati pravosuđe ako on dobije poverenje da, kao ministar pravde, obezbedi jednoobraznu, bespogovornu i pravičnu primenu zakona.

– Najveću odgovornost za nepravdu i kriminal koji nas uništava snose oni čija je dužnost da se staraju o primeni zakona i da se bore protiv njegovog kršenja, a to su sudije i tužioci. Evo primeda kako treba raditi i kako se može srediti pravosuđe, brzo, efikasno i zakonito. Ova presuda je dokaz da oni koji krše zakon mogu biti procesuirani, sankcionisani i odstranjeni iz pravosuđa, a da se ceo postupak može završiti brzo, bez odugovlačenja i opstrukcija, jer postoji volja da se zakon primeni bez srdžbe i pristrasnosti. Presuda je dostavljena osuđenima i oni imaju pravo na izjavljivanje žalbe, a po pravosnažnosti presude, istu ćemo dostaviti drugim nadležnim organima za izvršenje – Visokom savetu sudstva, Ministarstvu pravde i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ukoliko država ne preduzme ništa da uvede red u pravosuđu, a ima konkretan primer koji ne može biti jasniji, bićemo prinuđeni da izgradimo čitav sistem paralelnih institucija. Pored Narodnog suda pravde stvorićemo i paralelne ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i da sami sprovodimo pravosnažne sudske odluke Narodnog suda pravde. Neko mora da konačno vrati pravdu Srbiji i njenim građanima – kaže Nogo, koji je uveren da će, ako se reši katastrofalno stanje u pravosuđu biti rešeno 80 odsto problema u kojima se nalazi Srbija..

(Izvor: Predrag Popović)

Comments

comments