Društvo

Nova afera bahate direktorke iz Niša: posle letovanja, sada je otišla i na Brodvej!

Nakon što su neki od dobavljača, koji imaju povlašćen tretman na tenderima Zavoda za transfuziju krvi, v. d. direktorki ove ustanove Vesni Knežević, platili put u Oman, sada je na isti način, kako piše Pištaljka, direktorka stigla i do Njujorka i Brodveja.

Kneževićeva je, pokazuju istraživanja Pištaljke, u Njujork otišla nakon 35. svetskog kongresa udruženja transfuziologa u Torontu, juna prošle godine. Bila je smeštena u blizini Central parka, a smeštaj, avionsku kartu i kartu za predstavu Dolazi ledadžija na Brodveju, sa Denzelom Vašingtonom u glavnoj ulozi, platili su dobavljači.

Pored toga, ona je imala plaćeno i krstarenje do Kipa slobode, celodnevno razgledanje Njujorka, posetu Nju Džerziju i prevoz do tržnog centra.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) MAJ KANTRIZ, SRBIJA: MOLIMO DUBRAVKU FILIPOVSKI DA VIŠE NIKAD NE PRIČA NA ENGLESKOM

Novinarima Pištaljke odbila je da odgovori zašto je prihvatila putovanje koje predstavlja očigledan sukob interesa, kao i to ko je odobrio sponzorstvo za odlazak na putovanje.

Osim Kneževićeve u Toronto su putovali i drugi lekari Zavoda za transfuziju krvi. Predrag Đorđević i Zoran Anđelković, piše Pištaljka, izjavili su da su putovali jer su imali prijavljene radove za kongres i da za razliku od direktorke oni nisu bili i u Njujorku, dok je Zoran Kirov naveo i da mu je to bio prvi put da putuje o trošku farmaceutskih kuća.

Načelnik službe za obezbeđenje i kontrolu kvaliteta i informacionog sistema niškog Zavoda Ivan Stanojević jedini je potvrdio da su putovanje platile kompanije sa kojima Zavod sarađuje.

Bila su u ponudi dva aranžmana, jedan za Toronto i drugi za povratak sa kongresa preko Njujorka. Direktorka je išla preko Njujorka. Putovanje su platili sponzori, a to su firme sa kojima sarađujemo. Neće sponzori da nam budu firme sa kojima ne sarađujemo – rekao je on za Pištaljku.

Dodao je i da mu je žao što nije otputovao u Njujork.

Pa i Vi da ste leteli preko bare, posetili biste Njujork – dodao je Stanojević.

Međutim, da je ovakvo sponzorstvo sporno utvrdila je i Državna revizorska institucija. Naime, kompanija Diahem Gramim iz Beograda svojevremeno je donirala aparat niškom Zavodu za koji su reagensi mogli da se nabavljaju samo od te firme. Tako je Zavod za transfuziju krvi Niš (na slici iznad) od 2015. godine do 2017. godine, na nezakonitim tenderima kupio reagense u vrednosti od 128 miliona dinara od donatora aparata. Nabavna vrednost aparata bila je 4,6 puta manja.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) IZVEŠTAVANJE PO SNS DIKTATU: EVO KAKO IZGLEDAJU NAREDBE MEDIJIMA IZ “CENTRALE”

Osnovna karakteristika donacije u pravnom smislu je da se radi o davanju bez protivusluge. U suprotnom, kada iza bilo kojeg vida davanja stoji protivusluga takvo davanje ima karakter vršenja usluge – navodi se u izveštaju DRI.

Ista firma je Kneževićevoj platila put u Oman.

Podsetimo, pored spornih putovanja direktorka je već godinama protivzakonito u v. d. mandatu. Protiv nje je podneta i krivična prijava zbog sumnje da je zloupotrebila položaj i falsifikovala isprave, a DRI je pored pomenute, utvrdio i brojne druge nepravilnosti u poslovanju – od nezakonitog povećanja plata do prekomernog zapošljavanja.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) SRBIJA SE BUDI: EVO SVIH GRADOVA GDE SE PROTESTUJE I GDE ĆE PROTESTOVATI

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments