Društvo

NOVA GLUPOST: “Srbija će u Egipat izvoziti avione”

Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta, Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije u razgovoru sa guvernerom regije Crveno more Ahmedom Abdalahom u Hurgadi, glavnom gradu te egipatske regije, predložili da Srbija krene u izvoz junećeg i telećeg mesa, malina kupina, drva i lakih aviona.


Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije i domaćin srpskoj delegaciji u poseti Egiptu general Ahmed Abdalah, održali su sinoć u Hurgadi sastanak, na kome su kao zaključci proizašli predlozi za predstojeću sednicu Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta, kojim rukovode ministri spoljnih poslova Srbije i Egipta, Ivica Dačić i Sameh Šukri.

– Pošto Srbija još uvek nema adekvatan sporazum sa Egiptom kada govorimo o izvozu govedine, junetine i teletine predlažem da se što je pre moguće potpiše takav sporazum, već na predstojećoj sednici Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, a dok se to ne desi naš izvoz može ići preko Mađarske i Rumunije koje već imaju takve sporazume kao zemlje članice Evropske unije. Ovo bi bio važan sporazum za stočare u Srbiji, imajući u vidu da imamo veliki broj individualnih domaćinstava koji imaju spremne štale za uzgoj od 20 do 50 grla i imaju traktore i priključne mašine, tako da im avans u tom smislu nije potreban, ali ono što im jeste potrebno je siguran kupac i cena, a Egipat je tržište od 100 miliona ljudi i to bi bilo veoma važno za stočare u Srbiji. Ono što u ovom trenutku takođe Srbija može da izvozi u Egipat, pored pšenice je voće, posebno maline i kupine. Srbija je po proizvodnja malina među prve tri zemlje sveta i kvalitet srpske maline je broj jedan u svetu – rekao je Marković, koji je i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta.

Ono što iz Jagodine može da se izveze u Egipat su i laki avioni koje proizvodi kompanija “Aero east west” iz Jagodine, čiji vlasnik je deo ove privredne delegacije u poseti Egiptu. Vlasnik te kompanije Milorad Matić je rekao da se laki avioni koje njegova kompanija proizvodi tipa “SILA”, već izvoze za SAD i zemlje EU, te da su spremni za izvoz i u Egipat i afričko tržište. Vlasnik kompanije “JELA” iz Jagodine, Miroljub Radovanović koja se bavi proizvodnjom nameštaja je rekao da upravo iz Egipta njegova kompanija uvozi neke delove za nameštaje i da bi bilo veoma dobro kada bi Srbija postpisala sporazum sa Egiptom kao što imaju zemlje Evropske unije, čime bi se smanjili troškovi.

(Izvor: Nezavisni.rs)

Comments

comments