Korona

NOVA: Širenje korone počelo mnogo ranije nego što se misli

Portal nova.rs objavio je članak u kome se navodi da je širenje koronavirusa krenulo mnogo ranije nego što se to u javnosti zapravo misli.

Naime kineska doktorka Ai Fen prepoznala je simptome kod nekoliko pacijenata još u decembru 2019. godine ali je ubrzo cenzurisana.

Njen intervju uspeo je da ostane sačuvan, a mi članak sa portala nova.rs prenosimo u celosti:

Ai Fen, doktorka iz Vuhana, kazala je nedavno u jednom intervjuu kako ju je rukovodstvo bolnice ukorilo jer je upozoravala o izbijanju korone. Nadležni i dalje daju sve od sebe da taj intervju sasvim nestane.

Nakon što je nekoliko njenih kolega umrlo od korone, Fenova je rešila da kaže šta ima. Naime, rukovodstvo njene bolnice je zanemarilo rana upozorenja o izbijanju zaraze, a bilo je i pokušaja da se njen intervju obriše sa interneta. Ai, koja je direktorka hitne pomoći u Vuhanu, kazala je za jedan kineski magazin da je bila ukorena pošto je upozorila kolege i nadređene da je kod pacijenata još u decembru 2019. primetila simptome nalik sarsu.

Danas je taj novi virus odneo preko 3.000 života u Kini, među kojima su i četiri lekara iz njene bolnice, pa je ona rešila da uprkos riziku progovori o svojim iskustvima.

“Da sam znala šta će da se desi, ne bih marila za ukor. Rekla bih svima za to, govrila bih svakome i svuda”, kazala je ona u intervjuu.

Od četvrtka njen intervju je brzo sklonjen sa kineskih sajtova, a i časopis koji ga je objavio uklonio ga je. Uz to, Ai je bila nedostupna na telefon. Ipak, mnogi čitaoci su uspeli da fotografišu tekst pre povlačenja i tako ga sačuvaju.

Potom se pojavila nova verzija članka koji, zbog cenzure, čine emotikoni i Morzeova azbuka.

Sve je počelo kada je Ai 30. decembra dobila rezultate sumnjivih pacijenata. Oni nisu reagovali na stanradrnu terapiju. Kada je nalaz stigao, Ai je oblio hladan znoj. Pisalo je sars koronavirus. Tu vest ona je odmah javila bivšem školskom drugu, lekaru u drugoj bolnici u Vuhanu. Do večeri je cela lekarska zajednica u gradu saznala za to. Međutim, Ai su tada nadležni iz bolnice javili da takve vesti ne treba šiirit da se ne bi širila panika. Dva dana kasnije optužena je za širenje glasina i narušavanja stabilnosti. Osoblju u bolnici je bilo zabranjeno da prosleđuje poruke i slike o virusu. Ai je samo mogla da zamoli svoje zaposlene da nose maske i zaštitna odela iako su im čelnici bolnice rekli da ne treba.

Vest sa portala nova.rs možete pročitati i na linku: https://nova.rs/zdravlje/heroinu-iz-vuhana-i-dalje-ucutkuju/

 

Comments

comments