DruštvoPolitika

Nova Stranka za izmene zakona o nabavkama

Nije tajna da se najveći broj ugovora o javnoj nabavci zaključuje samo sa jednom ponudom koja je gotovo jednaka procenjenoj vrednosti nabavke, a konkurencija je apsolutno odstranjena.

To je ocenio u pisanoj izjavi potpredsednik Nove stranke Milenko Vujić i istakao da se ta stranka zalaže za izmene Zakona o javnim nabavkama u delu kaznenih odredbi.

Poslednji slučaj nabavke novogodišnje jelke u Beogradu za 10 miliona dinara, sa jednom ponudom i 0,2 odsto nižom cenom od procenjene vrednosti, samo je jedan slučaj koji je izazvao ogorčenje javnosti, ukazao je Vujić.

Kakve razmere ima ova pojava, svedoči i slučaj JKP “Čistoće” iz Novog Sada. Ukoliko pogledate zaključene ugovore za nabavku usluga u 2017. godini, doći ćete do neverovatnog podatka da je 75 odsto ugovora zaključeno samo sa jednom ponudom, a njihova vrednost je gotovo jednaka procenjenoj vrednosti u 84 odsto slučajeva, navodi Vujić.

“Donošenje Zakona je pratila najava da će se njime uštedeti 600 miliona evra. Rezultat je očito bio drugačiji, pa je bahata vlast posegla za smanjivanjem plata i penzija kako bi namakla još novca za pljačku na javnim nabavkama”, zaključio je Vujić.

(Izvor: Danas)

Comments

comments