Društvo

Novi pokušaj vlasti da uplaši građane: zatvorske kazne zbog protesta protiv cena goriva!

Dvojici učesnika u protestnim blokadama puteva u Srbiji zbog visoke cene goriva, stiglo je sudsko rešenje kojim se kazna od 5.000 dinara, koju su odbili da plate za saobraćajni prekršaj, preinačuje u petodnevni zatvor, saznaje Vojvodjanski istraživačko analitički centar VOICE.

Kako se navodi, Boro Popović i Dušan Miščević iz Lipara odbili su da plate kazne za ometanje saobraćaja tokom blokada puteva zbog visoke cene goriva, održanih početkom juna ove godine.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) SAV UŽAS NAPREDNJAČKE SRBIJE MOŽE DA SE VIDI U OVA 2 MINUTA…

Njih dvojica su odlučili da slučaj predaju prekršajnom sudu u Kuli na odlučivanje, kako bi dobili priliku da „dokažu da protest nije saobraćajni prekršaj“.

Odeljenje somborskog Prekršajnog suda u Kuli je dvojici Liparčana odbilo zahteve za sudsko odlučivanje, a potom donelo i rešenje o zatvorskoj kazni pre nego što je sudski postupak okončan, piše danas VOICE.

Advokat dvojice učesnika u protestu Jug Vukićević naveo je da je „nejasno“ kako je moguće da je sud ovako ekspresno postupio i pre nego što je postupak okončan.

PROČITAJTE JOŠ: ŽENA BATE GAŠIĆA DOBILA 2,5 MILIONA NA NAMEŠTENIM KONKURSIMA!

„U Miščevićevom slučaju, podneta je drugostepena žalba Prekršajnom sudu Beograd i čekamo odluku. Dakle, postupak je još uvek u toku. Slučaj Bora Popovića još je čudniji. Naime, on nije dobio rešenje da sud odbija njegov zahtev za odlučivanje, a stigla su mu dva rešenja kojim se kazne od po 5.000 dinara preinačuju u zatvor od deset dana“, ispričao je Vukićević.

Vukićević je dodao da je „čudan i izbor prekršajnog suda“, da novčanu kaznu preinači u zatvorsku, jer postoje i opcije prinudne naplate, kao i mera rada u javnom interesu.

Miščević je za VOICE rekao da smatra da je ovakva odluka suda „još jedan pokušaj zastrašivanja gradjana od strane vlasti i da je spreman da ide u zatvor“.

Kako je VOICE već pisao, hiljade prekršajnih naloga za ometanje saobraćaja je stiglo na adrese učesnika protesta protiv cene goriva u junu ove godine.

PROČITAJTE JOŠ: HAOS U ŽAGUBICI USLED PUCANJA NELEGALNO IZGRAĐENE BRANE?!

(izvor: voice.org.rs)

Comments

comments