Društvo

Novo odlaganje na Koridoru 10: Za iste pare je mogao da bude napravljen jedan i po koridor!

Najnoviji rok za završetak Koridora 10 je kraj ove građevinske sezone. Jedna od nezavršenih deonica na kojoj se vide svi gotovo problemi koji prate izgradnju Koridora 10 je deonica duga osam kilometara od Srpske kuće do Levosoja. Nakon probijenih rokova, raskida ugovora, novog tendera i sklapanja ugovora sa istim firmama, uvećanja cene i obima posla, najnoviji rok za završetak ove deonice je novembar ove godine.

Deonica Srpska kuća- Levosoje jedna je od retkih na Koridoru 10 koju finansira država iz budžeta, a ne iz međunarodnih kredita. Iako je na gotovo celom Koridoru 10 investitor državno preduzeće Koridori Srbije, investitor na ovoj deonici je Javno preduzeće Putevi Srbije, dok su Koridori Srbije nadzor.

PROČITAJTE JOŠ: VESELINOVIĆ ZA GERILU: AKO CENE GORIVA NE PADNU, PROTEST U PETAK BIĆE SAMO PRVI U NIZU!

Putevi Srbije su kao izvođače angažovali konzorcijum privatnih firmi Srbijaautoput i MBA Ratko Mitrović niskogradnja.

Posao su započeli u avgustu 2015. i trebalo je da ga završe u decembru 2016, ali se ispostavilo da je izgradnja počela po projektu koji je CIP izradio još 2008. godine i da je stanje na terenu nakon sedam godina značajno promenjeno. Projekat je proširen novim poslom – regulacijom reke Južna Morava, bez objašnjenja zašto je uopšte potpisan ugovor po zastarelom projektu.

To je međutim bilo glavno objašnjenje za pomeranje roka za deset meseci i dodatni trošak od oko 310 miliona dinara.

Ispostavilo se da to nije dovoljno, pa su Putevi Srbije, kako navode u odgovoru Insadjeru, sporazumno okončali ugovor sa izvođačima. Odmah zatim raspisuju tender za istu deonicu, ali je ovoga puta za završetak deonice autoputa i petlje Bujanovac, kako je bilo predviđeno i prethodnim ugovorom, uz dodati posao na regulaciji reke Južna Morava.

Na tender je stigla samo jedna ponuda istog konzorcijuma – Srbijaautoput i MBA Ratko Mitrović niskogradnja. Putevi Srbije doneli su odluku da prihvataju ponudu, a ugovorena je cena od 1,5 milijarde dinara.

Novinari su od preduzeća Putevi Srbije tražili odgovor na pitanja o tome koliko je posla završeno a koliko plaćeno prema prethodnom ugovoru. Iz Puteva Srbije navode da su radovi plaćeni po izvedenim situacijama, odnosno plaćeno je onoliko koliko je urađeno:

– od planiranih osam kilometara autoputa završeno je 82,07 odsto posla, do sada je plaćeno 2.77 milijardi dinara od ugovorenih 3,37 milijardi

– na petlji Bujanovac završeno je tek 46,26 odsto posla, plaćeno je 129 miliona dinara od ugovorenih oko 280.

– za dodatne radove na regulaciji Južne Morave sa pritokama već je sa istim izvođačima ugovoren posao u vrednosti od 310 miliona dinara. Realizovano je 66 odsto tog ugovora i plaćeno 205 miliona dinara.

Tender za zakonito uvećanje cene

Nakon što se, prema zvaničnim objašnjenjima, ispostavilo da će za završetak posla biti potrebno više sredstava, radovi su zaustavljeni, ugovor je sporazumno okončan i raspisan je novi tender koji je završen odlukom Puteva Srbije da posao, sada u većem obimu, dodeli istim firmama.

Prvobitno ugovorena vrednost radova iznosila je 3,3 milijarde dinara. Po tom ugovoru isplaćena je 3,1 milijarda pre obustavljanja radova. Zatim je doneta odluka o sklapanju novog ugovora sa istim firmama u vrednosti od 1,2 milijarde dinara. Ukupna vrednost posla će tako na kraju iznositi oko 4,3 milijarde dinara.

PROČITAJTE JOŠ: OVO JE (VALJDA) REKORD: ANA BRNABIĆ U 15 MINUTA IZGOVORILA – 15 LAŽI!

Na pitanje zašto je posao dodeljen preduzećima sa kojima je prethodno u decembru 2017. raskinut ugovor i zbog probijanja rokova, iz Puteva Srbije odgovaraju:

„Ugovor sa izvođačem nije raskinut već sporazumno okončan iz razloga što se svi neophodni radovi za puštanje deonice u saobraćaj nisu mogli završiti u okviru raspoloživih finansijskih sredstava“.

Na pitanje šta je garancija da će ovoga puta poštovati rokove, iz Puteva Srbije ne kriju da je razlog za raskid ugovora, novi tender i novi ugovor, zapravo to što nisu više mogli da uvećavaju vrednost radova aneksima.

„Zakon o javnim nabavkama utvrdio je mogućnost aneksiranja samo do 15 % od ukupne vrednosti prvobitno zaključenog ugovora za plaćanje dodatnih radova što u ovom slučaju nije bilo dovoljno. Zbog nemogućnosti finansiranja nepredviđenih radova u okviru ugovorenih sredstava, menadžment preduzeća je odlučio da se za preostale radove pokrene i realizuje nova javna nabavka koje je u fazi zaključenja ugovora s obzirom da se jedino javila ista grupa ponuđača kao i za prvobitan ugovor, ali je ovoga puta vodeći partner Srbijaautoput, a član grupe ponuđača MBA Ratko Mitrović niskogradnja“, navodi se u odgovoru Puteva Srbije.

Zakonske prečice?

Putevi Srbije su posao dodelili jedinom ponuđaču uprkos tome što firme iz konzorcijuma nisu dostavile svu dokumentaciju. U zapisniku o otvaranju ponuda, objavljenom na sajtu Puteva Srbije, jasno se vidi da firme članice konzorcijuma, između ostalog, nisu dostavile uverenje Poreske uprave o tome da su izmirile sve dospele obaveze za poreze i doprinose.

Ovo je posebno važno u slučaju firme MBA Ratko Mitrović Niskogradnja. Kada je ovoj firmi dodeljen posao rekonstrukcije Slavije u Beogradu, radnici su započeli štrajk zbog neisplaćenih plata i dohodaka i obustavili radove do obećanja da će im zarade biti isplaćene.

Firme iz konzorcijuma nisu dostavile ni izvode o tome da pravno lice i zakonski zastupnik nisu osuđivani. To je inače jedan od obaveznih uslova za učešće na tenderu po Zakonu o javnim nabavkama.

Na pitanje zbog čega je prihvaćena ponuda bez izveštaja poreske uprave o izmirenim obavezama, kako je to inače predviđeno Zakonom o javnim nabavkama i da li su potvrde u međuvremenu dostavljene, od Puteva Srbije smo dobili sledeći odgovor:

„Komisija za javne nabavke je na osnovu 78. ZJN, utvrdila da su svi članovi grupe ponuđača upisani u Registar ponuđača na sajtu Agencije za privrend registre, čime je pribavljen dovoljan dokaz da ispunjavaju obavezne uslove iz čl. 75. st. 1. tač. 4) ZJN“.

Međutim, član 78. Zakona na koji se pozivaju u preduzeću Putevi Srbije tiče se jednostavne registracije firme u Agenciju za privredne registre, dok članovi 75. I 76. jasno navode da je potrebno da ponuđač dostavi dokaz u plaćenim porezima i doprinosima od poreske uprave i i organizacije za obavezno socijalno osiguranje.

„Mogli smo imati koridor i po“

Deonica Srpska kuća – Levosoje samo je jedna od nezavršenih deonica, a na svim se javljaju slični problemi koji na kraju dovode do toga da Koridor 10 još nije završen, a cene radova neprestano se uvećavaju.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u aprilu 2015. godine izjavila je da je cena Koridora 10 uvećana za najmanje pola milijarde evra.

„Za Koridor 10 je pre dosta godina izdvojeno 1,1 milijarda evra da se uradi. Kada bude završen krajem 2016. godine, ispašće da smo mogli da uradimo koridor i po. Najmanje pola milijarde evra dali smo za odštetne zahteve i lošu eksproprijaciju“, rekla je Zorana Mihajlović za Politiku.

U januaru ove godine rekla je da je Koridor 10 za nju već završen. Iako je činjenica da se ovom poslu konačno nazire kraj i dalje na svim delovima Koridora 10 – projektima sever, istok, jug i obilaznica Beograd – postoje nezavršene deonice.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO, VIDEO): SRBIJA SE UJEDINJUJE PROTIV NOVIH CENA GORIVA, POZNATA I MESTA OKUPLJANJA!

(izvor: insajder.net)

Comments

comments