Uncategorized

OBDUKCIJA POTVRDILA: Vojnik na Pešteru preminuo zbog gušenja hemijskim sredstvima

Stariji vodnik prve klase Dejan Stojković, pripadnik Druge brigade Kopnene vojske, prilikom vojne vežbe na Pešteru preminuo je od posledica gušenja. To je rezultat izvršene obdukcije.

„Na osnovu Obdukcionog nalaza hemijskotoksikološke analize isečaka organa i telesnih tečnosti i mikroskopskog pregleda isečaka organa smrt je nasilna i nastupila je zbog ugušenja hemijskim sredstvima“, navodi se u nalazu prof dr Miloša Todorovića, sudskog veštaka koji je dostavljen sudu.

Podsetimo, Dejan Stojković je život izgubio 24. juna na pripremama za vežbu “Munjeviti udar 2021” na Pešteru. Pripremana je, inače, komandovao dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, uprkos tome što je civil. Miliradović je takođe i predstavnik firme „Jugoimport SDPR“ koje se bavi trgovinom oružja

Dve nedelje je o tome Vojska ćutala, da bi pod pritiskom javnosti izdala saopštenje, pre bilo kakve istrage, da je vodniku Stojkoviću pozlilo i da je nakon toga preminuo. Njegove kolege govorile su tada da Ministarstvo odbrane laže, jer je Stojković alarmirao nadređene da se u vozilu aktivirao protiv požarni sistem.

„Nemu je naređeno da još malo se kreće vozilom, pa da onda vozilo zaustavi, pa da ga napusti, što je zapravo dovelo njih sve u vozilu u opasnost i na kraju smo, prema onome što se desilo, zaključili da je naš kolega zapravo umro od trovanja gasom kalonom na osnovu kog i radi protivpožarni sistem unutar vozila. Organi vojne policije koji bi to sve trebalo da dokumentuju i da suzbijaju, zapravo učestvuju u prikrivanju svega toga što se tamo desilo i vrše pritisak na određene pripadnike vojske koji su svedoci svih tih događaja da o tome ćute“, izjavio je tada Novica Antić iz Vojnog sindikata.

Iz Vojnog sindikata Srbije ističu da je obdukcioni nalaz sada potvrdio ono što su Dejanove kolege znale još tog dana kada je on vršeći svoju dužnost izgubio život.

“Ministarstvo odbrane, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom su pali na ispitu časti i morala. Posle niza vanrednih dogadjaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu”, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

Sindikat ističe i da očekuje da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe.

“Nadamo se da je ovo poslednji put da organizacijom jedne isključivo vojne aktivnosti upravljaju i rukovode Nenad Miloradović i trgovci oružjem”, ističu.

Vojni sindikat Srbije, na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja, predložiće da Dejan Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno vršeći svoju vojničku dužnost, a porodici pokojnog Dejana, koji je bio medju prvim članovima Vojnog sindikata Srbije, pružiće materijalnu i pravnu pomoć.

Comments

comments