Društvo

Od novih 50 miliona za Kosovo – deo para ide na VEĆ PLAĆENE projekte!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas nakon što je prisustvovao sednici Vlade Srbije s predstavnicima Srba sa Kosova da će u narednih 18 meseci biti uloženo više od šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra dodatnih investicija u srpske sredine na Kosovu. Iako nije poznato kolika su dosadašnja izdvajanja za Kosovo, Vučić je ranije rekao da je po različitim osnovama godišnje iz budžeta izdvajano između 520 i 530 miliona evra. Sva ta sredstva, kako su pokazala istraživanja Insajdera, izdvajaju se bez ikakve kontrole i najčešće ne stižu do onih kojima su neophodna.

Novi, dodatni paket je, kako je juče rekao Marko Đurić, „najsveobuhvatniji paket pomoći za Kosovo dosad“. Vučić je danas precizirao da će dodatne investicije biti iskorišćene za podsticanje početka rada pojedinih fabrika na severu Kosova, izgradnju “velelepnog Kliničkog centra” u Kosovskoj Mitrovici i bolnice u Gračanici, da će biti ulagano i u hladnjače i pomoć poljoprivrednicima i južno i severno od Ibra, pravljenje turističkih centara kao što je Banjska, završetak ulaganja u infrastrukturu i puteve, vodovod i univerzitet.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMNO: SEKRETARKA SNS OBJAVILA SLIKU IZ LIČNE KARTE TVITERAŠA I POZVALA NA LINČ!

Iako je Vučić najavio nova izdvajanja po ovom osnovu, istraživanje Insajdera pokazuje da je za izgradnju vodovoda u tri opštine na severu Kosova iz budžeta Republike Srbije već isplaćeno devet miliona evra na ime otplate kredita. Novac je isplaćen, svi rokovi davno probijeni, a vodovoda još nema.

Posao izgradnje regionalnog vodovoda na severu Kosova, procenjen je na oko 11 miliona evra što je, prema istraživanju Insajdera, za 1,3 miliona veća cena od one po kojoj je južno od Ibra izgrađen vodovod tri puta većeg kapaciteta. Radovi na izgradnji vodovoda, povereni su jedinom ponuđaču – konzorcijumu u kom učestvuju firme Dinamik Trejd i PGP Kolašin, koje se po spornim poslovima, spominju na više mesta u izveštaju Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu. Iste ove firme spominjane su i u serijalu Insajdera „Patriotska pljačka“, o zloupotrebama u trošenju novca države Srbije na teritoriji Kosova.

I dok sadašnji i bivši predstavnici ovih opština odgovornost za nastalu situaciju prebacuju jedni na druge, Srbija izdvaja dodatna sredstva za izgradnju vodovoda za koji je novac iz budžeta već isplaćen.

Dodatna ulaganja u srpske sredine na Kosovu Vučić je najavio i prilikom septembarske posete. Tada je rekao da će Srbija subvencionisati privrednike koji žele da investiraju na Kosovu, a da će samo u opštinu Leposavić biti uloženo 13 miliona evra za rudnik Trepča, fabriku peleta i baterija. Kosovska Mitrovica, kako je tada rečeno, bi trebalo da postane novi IT centar, u Zvečanu se planira izgradnja sušare, u Gračanici se planira farma za uzgoj koka nosilja i podsticaji za etno turizam…

Predstavnik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio je danas uoči sednice da se naredne godine očekuje implementacija svih projekata u okviru pomoći koju država pruža Kosovu dodajući da se konstantnim pomaganjem šalje poruka tamošnjim Srbima da nisu i neće biti zaboravljeni.

“Očekuje se otvaranje radnih mesta. Jedan kineski investitor je zainteresovan da otvori fabriku akumulatora na severu Kosova i Metohije. I neki drugi su zainteresovani”, rekao je Jevtić, koji je ministar u ostavci u Vladi Kosova za zajednice i povratak, gostujući jutros na RTS.

Posle formiranja Vlade 2012, a nakon emitovanja Insajderovog serijala Patriotska pljačka, tadašnji premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obećavali su kako će uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava namenjenih Kosovu.

Desilo se samo to da je formiran Anketni odbor u Skupštini Srbije, koji je još u aprilu 2014. godine završio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu za period od 2000. do 2012. godine, kojim je potvrđeno istraživanje Insajdera.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆU, HOĆEŠ TI SAD DA PLATIŠ NAKNADU DRAGOSLAVU KOSMAJCU?

Izveštaj, međutim, Skupština do danas nije usvojila, niti je objašnjeno zašto se izveštaj nikada nije našao na dnevnom redu. Više puta ponovljena pitanja Insajdera kada će se Izveštaj naći na dnevnom redu Skupštine ostala su bez odgovora.

Novinari Insajdera su u septembru pokušali od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dobiju odgovor na pitanje, na koji način tačno planira da ekonomski osnaži Srbe na Kosovu, imajući u vidu da je istraživanje Insajdera pokazalo da se za pomoć Srbima na Kosovu više od deceniju i po iz budžeta izdvajaju ogromna sredstva koja ne stižu do onih kojima je pomoć najpotrebnija. Predsednik je, između ostalog, rekao da “ne može sve biti apsolutno transparentno” kada je reč o Kosovu.

Predsednik Srbije odgovorio je, između ostalog, da je teško je izračunati tačan novac koji se izdvaja za pomoć Srbima na Kosovu. Neka ulaganja su praktično tajna jer je to, prema njegovom objašnjenju, jedini način.

“Ne može sve da bude apsolutno transparentno. Da vam kažem zašto ne može, da bi ste to vi znali. Ako hoćete da pomoć dođe do svih ljudi, do svih Srba na Kosovu i Metohiji, deo tog novca ne može da ide takvim kanalima, da sve vidite u budžetu jer bi i Albanci, a i međunarodna zajednica bili protiv toga”, rekao je Aleksandar Vučić.

PROČITAJTE JOŠ: PENZIONERI DANAS PROTESTUJU ŠIROM SRBIJE

(izvor: insajder.net)

Comments

comments