Društvo

“On je doveo Mila na vlast – on će ga i srušiti”

Objavljeno kako je “kralj aluminijuma” podržavao osamostaljenje Crne Gore. Ruski oligarh je 2016. navodno pomagao “proruskoj” opoziciji u Podgorici

Posle 12 godina ruska javnost je saznala kako je „kralj aluminijuma“, milijarder Oleg Deripaska, pomagao Milu Đukanoviću i njegovim istomišljenicima da 2006. osamostale Crnu Goru i odvoje je od Srbije. O ovoj ljubavi iz interesa, a zatim i velikoj mržnji Deripaske i Đukanovića, uoči Nove godine pisao je nedeljnik “Tajm”, a njegov tekst preneli su svi vodeći ruski portali.

Iz teksta se može videti i da se Deripaska okrenuo protiv Mila kada se osetio prevarenim u Podgorici pa je tada zajedno sa još jednim oligarhom pomagao proruskoj opoziciji na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori 2016.godine. Naime, u vreme priprema osamostaljivanja Podgorice od Beograda, Oleg Deripaska je 2006. godine podržavao tadašnji crnogorski vrh. Kada je prestala ljubav sa sa crnogorskom državom, Deripaska je okrenuo kormilo. Uz pomoć Pola Manaforta, bivšeg rukovodioca predizbornog štaba Donalda Trampa, Deripaska je 2016. pokušao da pruži lobističku podršku crnogorskoj opoziciji koja se predstavljala kao proruska.

“Tajm” tvrdi da je Deripaska u ratu protiv Đukanovića koristio usluge i bivšeg ruskog vojnog obaveštajca i pomoćnika vojnog atašea u SAD Viktora Bojarkina. Na kraju su Deripaska i Bojarkin završili na američkoj crnoj listi.

Bojarkin je kazao i da je Manaforta upoznao 2006, kada ga je angažovao Deripaska da pomogne partiji Đukanovića koja je radila na odvajanju Crne Gore od Srbije. Deripaska je 2005. investirao u Crnu Goru i kupio je veliki Kombinat aluminijuma koji je proizvodio polovinu crnogorskog izvoza. U nadi da će ljubav biti večna, a biznis cvetati Deripaska je podržao osamostaljivanje Crne Gore.

U to vreme je sa Deripaskom najviše kontaktirao Milan Roćen koji je jedno vreme bio ambasador zajedničke države Srbije i Crne Gore, a pred organizaciju referenduma je napustio tu funkciju i vratio se u Podgoricu. Roćen je zatim bio ministar spoljnih poslova Crne Gore.

Sad je jasnije zašto se Milo Đukanović žalio da mu je dobre odnose sa Moskvom pokvario upravo Oleg Deripaska.

Pol Manafort je sarađivao sa Deripaskom oko referenduma koji bi omogućio Crnoj Gori ne samo da se osamostali nego i da postane članica EU. U tekstu se citira i crnogorski činovnik koji je izjavio da su Deripaskini ljudi “bili dobar tim i oni su pomogli da dobijemo podršku od Rusije, a takođe i na Zapadu”.

(Izvor: Pravda.rs)

Comments

comments