Društvo

“On nikad ne bi izdao Srbe, ni Kosovo”: Evo šta o Savi Janjiću zaista misle Srbi sa Kosmeta, dok SNS i dalje kidiše na njega

Negativna kampanja usmerena protiv igumana Visokih Dečana, oca Save Janjića, nastavlja se optužbama Sime Spasića iz Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih. Predstavnici ostalih udruženja ne podržavaju Spasićeve postupke, navodeći da on ne bi trebalo da se bavi politikom već rasvetljavanjem sudbine nestalih.

Spasić je u svojim optužbama otišao toliko daleko da je patrijarhu Irineju poručio da otac Sava ne zavređuje da ostane u Visokim Dečanima, jer se, kako navodi zalaže za nezavisno Kosovo.

Oca Savu je optužio da je tokom 1998. i 1999. godine osudio Srbiju za prekomernu primenu sile nad Albancima, a da nikad nije hteo da osudi Haradinaja i Tačija, koji su, kako navodi odgovorni za kidnapovanje srpskih civila 1998. godine. Stavove Sime Spasića ne podržavaju ostala udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji.

– Mislim da ovo nije pitanje kojim on treba da se bavi – kaže za RTV Kim predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović, dodajući da ne podržava Spasićeve postupke usmerene protiv oca Save.

PROČITAJTE JOŠ: ZAŠTO SU IZBORI U MAJDANPEKU FARSA?

– Mi se isključivo bavimo pronalaženjem istine o sudbinama naših članova porodice i meni je veoma žao što se na ovakav način razgovara. Mi (udruženja) nismo politički orijentisani, mi želimo samo da zavlada mir na našim prostorima i da ovo pitanje koje je od velikog značaja za sve naše porodice, i srpske i albanske, što pre bude rešeno – dodaje ona.

I predsednica Kancelarije Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM u Gračanici, Silvana Marinković, smatra da nijedno udruženje ne bi trebalo da se meša u politiku, ističući da se ne slaže sa stavovima Spasića o igumanu manastira Visoki Dečani.

– Što se tiče oca Save Janjića, apsolutno smo mišljenja da on nikada ne bi izdao Srbe, a ne bi izdao ni Kosovo – kratko je za KiM rekla Silvana Marinković.

Predsednica Udruženja “Kosmetski stradalnici”, Nataša Šćepanović, smatra da se Spasić “meša i u ono što treba i što ne treba”, i da se ne slaže sa njegovim stavovima.

– On stalno nešto piše i šalje zvaničnicima i institucijama. Pitanje kojim se mi bavimo je humanitarno i civilizacijske je prirode i imamo svoje prioritete. Ne ulazimo u politiku do kraja. Stav Sime Spasića je stav Sime Spasića i njegovog udruženja. Nije to stav svih porodica kidnapovanih i nestalih – kazala je Šćepanovićeva za RTV Kim.

PROČITAJTE JOŠ: SNS BOTOVI I DALJE JURIŠAJU NA SAVU JANJIĆA!

Osim verbalnih napada na igumana Visokih Dečana, Sima Spasić (na slici ispod) je u petak sa članovima svog udruženja fizički napao aktiviste Pokreta slobodnih građana koji svakog petka protestuju ispred Predsedništva Srbije tražeći od predsednika Aleksandra Vučića da, između ostalog, objasni “Ko je ubio Olivera Ivanovića?”.

Sima Spasić je inače, bio osuđen za silovanje bivše supruge i za to je odslužio zatvorsku kaznu od 4 godine i tri meseca.

PROČITAJTE JOŠ: MOST U NOVOM SADU PREKO NOĆI ZATVOREN ZA PEŠAKE I BICIKLISTE

(izvor: vesti-online.com)

Comments

comments