Društvo

OPASNOST OD POPLAVA: Evo i gde je najkritičnije

Posle upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju od večeras formiran je operativni tim koga čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, “Srbijavoda”, vojske i policije. Stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo i uvedeno je 24-očasovno dežurstvo. Generalni direktor “Srbijavoda” Goran Puzović rekao je za RTS da su korita reka za sada prazna i da je malo drugačija hidrološka situacija nego 2014. godine.

Prema prognozi, do petka se očekuje velika količina padavina, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima od 80 do 120 litara po kvadratnom metru, na istoku i jugoistoku od 40 do 80.

Goran Puzović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.

Istakao je da je situacija iz 2014. godine bila velika lekcija, da je sada formiran operativni tim i da su naložene mere koje se sprovode. Kaže da su delovi sistema u pripravnosti i da su obaveštene lokalne samouprave.

Ističe da se situacija prati i da je bitno u kom intervalu će biti velika količina padavina.

Kako je rekao Puzović, moguća su lokalna izlivanja na malim i srednjim vodotocima što je znak za lokalne samouprave da odmah reaguju.

Podseća da je zakon podelio vodotoke na one prvog i drugog reda i da su za vodotoke drugog reda zadužene lokalne samouprave. Puzović navodi da je su u prethodnom periodu “Srbijavode” imale više od 500 gradilišta u 100 opština i gradova i 12 velikih investicija.

Kada je reč o velikim rekama, Puzović je rekao da opasnost predstavljaju padavine u gornjem delu slivova Save i Drine koje mogu dovesti do porasta nivoa reka. Međutim, kaže da se ne očekuje ništa veliko, ali da su ipak naložene preventivne mere i da se prati situacija.

Poplave zavise od hidrološke situacije

Republički štab za vanredne situacije naložio je svim subjektima koji učestvuju u sprovođenju mera odbrane od poplava da preduzmu sve neophodne mere i budu u pripravnosti. Goran Mihajlović, načelnik meteorologije u Republičkom Hidrometeorološkom zavodu, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da se velike količine padavina pre svega očekuju u ponedeljak i utorak.

Dodaje da jeste reč o obilnim padavinama, ali da mogućnost poplava zavisi od hidrološke situacije, zemljišta i stanja sistema odbrane. Navodi da RHMZ i sve službe čine sve što treba i sve što se može učiniti u ovoj situaciji.

Mihajlović kaže da poređenje sa 2014. godinom nije potpuno na mestu, jer su bili nepovoljniji uslovi kada je reč o vlažnosti zemljišta.

Kaže i da će u narednom periodu obilne padavine naročito pogoditi desne pritoke Save.

(Izvor: RTS)

Comments

comments