PolitikaUncategorized

OTKRIVAMO Zašto je propalo ujedinjenje PSG i Nove stranke

Pokret slobodnih građana i Nova stranka jesenas su objavili da je “formalno počelo ujedinjenje” ove dve organizacije. Ono što je “formalno počelo”, ubrzo je utihnulo, pa se ujedinjenje više i ne pominje. Gerila otkriva i zašto.

Podsetimo da su PSG i NS objavili zvaničan početak ujedinjenja 5. oktobra sada već prošle godine, jer kako su tada naveli, izabrali su baš taj datum “kada je došlo do smene vlasti Slobodana Miloševića” pre 20 godina. To su tada na konferenciji za medije saopštili tek izabrani novi predsednici ovih organizacija, Pavle Grbović (PSG) i Aris Mosesijan (NS). Neposredno pre toga, obe organizacije poslale su “u penziju” dotadašnje predsednike – Sergeja Trifunovića (PSG) i Zorana Živkovića (NS). Navodno sa idejom da bez starog medijskog balasta, na oko podmladjeni i obnovljeni, uđu u ujedinjenje i stvaranje nove partije. Međutim, to i nije baš tako.

Kako Gerila saznaje, upravo je zbog “starih elemenata” i zapelo kod ujedinjenja. Naime, uslov Nove stranke bio je da njen bivši predsednik Zoran Živković, inače nekadašnji kadar Demokratske stranke koji je nakon ubistva Zorana Đinđića preuzeo premijersku funkciju, u novoj organizaciji ima pravo veta! Kako otkriva naš izvor, Živković je trebalo da dobije mesto u nekoj vrsti političkog saveta nove organizacije. To njemu i njegovoj stranci nije bilo dovoljno, pa se insistiralo na tome da bivši lider NS dobije i pravo veta na bilo koju odluku predsedništva nove organizacije.

Takvo “šefovanje” od strane bivšeg predsednika NS za članove PSG nije bilo prihvatljivo, pa je ujedinjenje obustavljeno.

Naš izvor otkriva da je to bila crvena linija za PSG, iako su postojale i druge nesuglasice, kao one sa izborom imena novooformljene partije. Navodno iz PSG su insistirali da u imenu nove partije stoji naziv SLOBODNI GRAĐANI, što bi faktički za javnost značilo da je PSG “usisao” NS. U realnosti, “usisavanje” bi moralo da ide drugačije, s obzirom na to da je NS registrovana kao politička stranka za šta je svojevremeno skupila 10.000 potpisa građana, dok je PSG tek udruženje građana za čije je osnivanje potrebno svega tri potpisa osnivača. Budući da bi nova partija upravo zahvaljujući NS bila registrovana kao stranka, te bi se time zaobišla procedura koja zahteva prikupljanje 10.000 potpisa i koja košta skoro 50.000 evra, uslov da iz njenog naziva bude izbrisana NS i da ostane samo deo naziva PSG, činio se prevelikim za predstavnike NS.

Po svemu sudeći, zbog predbračnog ugovora propao je najavljeni brak NS i PSG. Naš izvor ocenjuje i da je tokom pregovaranja oko imena, raspodela funkcija i uloga bivših lidera, “‘udavača’ PSG spazila bolju priliku za udaju, i to u tesnoj saradnji sa strankom Dragana Đilasa”. Naime, kako navodi naš izvor, PSG Đilasu donosi “kontakte sa Evropljanima” pošto PSG ima dobre odnose sa ALDE grupom (Savez liberala i demokrata za Evropu) koja ima svoje predstavnike u Evropskom parlamentu (EP). Takođe, PSG je član LIBSEEN grupacije – Liberalne mreže Jugoistočne Evrope. To bi stranci Dragana Đilasa ojačalo poziciju u dijalogu sa vlašću pod okriljem EP, koji se očekuje uskoro. Zauzvrat, PSG i mladi Grbović dobili bi “prolazna mesta na koalicionoj listi za poslanike na izborima sledeće godine”, ali i “medijski prostor za promociju Grbovića kao novog mladog lidera, po uzoru na trend koji je odneo pobedu u Crnoj Gori”, ocenjuje naš izvor.

Da se PSG okrenuo od NS i priklonio Đilasu, dokazuju i najnovija dešavanja, a to je da su Đilasova stranka, Demokratska stranka Zorana Lutovca i PSG nedavno izašli sa zajedničkom platformom za dijalog o izbornim uslovima.

U medjuvremenu, po stranačkim kuloarima počelo je i da se šuška da PSG, Đilasova stranka (SSP) i deo DS koji podržava Lutovca spremaju ne samo koalicionu listu, već da razmišljaju i o ujedinjenju ove tri organizacije u jednu, jasno profilisanu kao proevropsku stranku. Otprilike ono što je bio plan PSG sa Novom strankom, pa se izjalovilo. Koliko u tome ima istine, vreme će pokazati, ali ono što je izvesno jeste da su ove tri organizacije odbile saradnju sa Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića. Naime, PSG, SSP i DS odbile su poziv Nove i SDS na zajednički sastanak na kojem bi se govorilo o zajedničkoj platformi opozicije za izborne uslove, a koji je najavljen za sutra, u utorak 26. januara.

Kako prenosi portal Nova.rs, razlog odbijanja da učestvuju u razgovorima jeste to što su Nova i SDS pre razgovora sa ovim partijama obaveštavale javnost.
S druge strane, SDS je na to odgovorila saopštenjem u kojem navodi da je “kontradiktorno da medijska samo najava zajedničkog sastanka bude razlog odbijanja poziva onima koji su već medijski objavili čak i svoj predlog platforme i u javnosti ga uveliko diskutuju, pre nego što su o njemu razgovarali sa ostatkom opozicije”.

Podsetimo i da Nova stranka, poput PSG, ima saradnju sa ALDE grupom i članica je LIBSEEN-a. Imajući u vidu poslednje trzavice, biće teško uspostaviti jednu proevropsku opozicionu kolonu za sledeće izbore. Po svemu sudeći, u proEU bloku imaćemo dve kolone: Nova sa SDS-om na jednoj strani, a PSG, SSP i DS na drugoj strani.

 

 

 

Comments

comments