Društvo

Otpušteni radnici paraćinske staklare danas ušli u fabriku i tražili da se vrate na posao

Oko 80 otpuštenih radnika srpske fabrike stakla iz Paraćina ušlo je jutros oko šest sati u fabrički krug. Oni traže da ih rukovodstvo te firme vrati na posao, jer je Apelacioni sud doneo pravosnažnu presudu o prestanku svih pravnih posledica stečaja. Jedna od otpuštenih radnica Violeta Kostić navodi za Insajder da je samim tim i rešenje o njihovom otkazu ništavo.

“Apelacioni sud iz Beograda doneo je pravosnažnu presudu po kojoj prestaju sve pravne posledice stečaja, a u njoj piše da stečaj nije ni otvaran. Mi smo sa tom presudom došli u Staklaru i tražimo da nas vrate na posao, jer u rešenjima o otkazu piše da smo ga dobili zbog stečaja”, kaže Violeta Kostić.

Loading…

Ona navodi da se jedan deo otpuštenih radnika nalazi u dvorištu fabrike, a drugi ispred upravne zgrade.

“Došao je jedan član Nadzornog odbora i on je otišao na razgovor kod generalnog direktora. Obećano nam je da će nam se direktor obratiti. Ovde je i naš pravni tim”, kaže Kostić i dodaje da oni iz fabrike neće izaći sve dok ne bude doneta odluka o njihovom povratku na posao.

Otpušteni radnici Srpske fabrike stakla su u aprilu štrajkovali glađu ispred te fabrike tražeći da budu vraćeni na posao. Oko 230 radnika je otpušteno kada je proglašen stečaj u Staklari, ali taj stečaj je poništen odlukom Privrednog suda u Kragujevcu, zbog čega su radnici zaključili da otkazi više ne važe.

Predsednik sindikata Ljubiša Nestorović rekao je za Insajder da prema radnicima nema dugovanja, ali da su otpušteni bez socijalnog programa jer im je otkaz dat nakon proglašenja stečaja. On je naveo da je stečaj nezakonito uveden, ali da bi bez obzira na to radnici trebalo da budu vraćeni na posao jer sada stečaj nije na snazi.

PROČITAJTE JOŠ: GRAĐANI NASTAVLAJU ODBRANU SVOG GRADA OD BETONIZACIJE I DIVLJIH URBANISTA!

Rešenje o stečaju je ranije doneto na predlog firme Veksilum Balkan iz Čačka, koja potražuje od Staklare 47 miliona evra.

Stečaj je 2017. prvi put i proglašen. Nestorović je rekao da u fabrici trenutno radi oko 400 ljudi, i da je povećan izvoz za 60 odsto.

Proglašavanje i ukidanje stečaja
Krajem novembra prošle godine Privredni sud u Kragujevcu doneo je odluku o obustavljanju prethodnog stečajnog postupka nad Srpskom fabrikom stakla jer je čačanska firma Veksilum Balkan povukla predlog za pokretanje stečaja.

Zbog utvrđivanja postojanja stečajnog razloga, Sud je najpre 4. maja pokrenuo prethodni stečajni postupak, da bi, nakon prvog ukinutog rešenja, stečaj bio otvoren 20. septembra 2017. Privredni apelacioni sud, po žalbi, ukida ovo rešenje i vraća ga na ponovni postupak, kragujevački sud ponovo otvara stečaj, ali je usledilo novo ukidanje 7. marta.

Nakon toga održano je nekoliko ročišta, Veksilum je čak tražio izuzeće stečajnog sudije, što je odbijeno, da bi 23. novembra 2018. neočekivano povukao predlog za stečaj paraćinske fabrike.

Sa danom otvaranja stečaja, 20. septembra 2017, radni odnos je prestao za svih 800 radnika. S većim brojem sklopljen je ugovor o angažovanju, dok je 230 ostalo praktično na ulici, otpušteni bez otpremnine.

Okupljeni u grupu koja je sebe nazvala “Otpušteni preko Fejsa”, jer su za gubitak posla saznali preko ove društvene mreže, više od godinu dana tvrdili su da je dug nepostojeći i da je stečaj lažan.

Paraćinsku Staklaru je CPR Impeks, koji se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzeo 2015. godine od konzorcijuma koji su činili Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, bugarska firma Glass Industry i Rubin iz Plevena.

PROČITAJTE JOŠ: SNS PADA NA IZBORIMA 2022. GODINE

Konzorcijum je u Srbiji predstavljao bugarski biznismen Cvetan Vasilev protiv koga se Bugarskoj vodi postupak zbog sumnje da je proneverio više od sto miliona evra.

Staklara je Bugarima, za pet godina prodata dva puta. Prvo ju je na tenderu 2006. kupila firma Rubin iz bugarskog Plevena, i to za samo 100.000 evra. Procenjena vrednost fabrike tada je iznosila 15 miliona evra, a kupac je ponudio ulaganja u visini 25 miliona evra.

Kako obaveze iz kupoprodajnog ugovora nisu ispunjene, a zbog neisplaćenih dugova za gas, 2009. godine većinski vlasnik Staklare postalo je javno preduzeće Srbijagas koje je tri godine kasnije, saopštilo da je našlo perspektivnog kupca.

Novi vlasnik od marta te godine je konzorcijum koji čine Korporativna trgovinska banka iz Sofije, kao garant, bugarska firma Glass Industry i ponovo Rubin iz Plevena.

Ugovor o prodaji staklare s direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem potpisao je Cvetan Vasilev, kao predsednik Nadzornog odbora bugarske banke koja je bila garant posla.

Već 2015. Staklari ponovo preti isključenje struje i gasa zbog neplaćenih računa.

Srbija već tri godine ne reaguje na zahtev Bugarske da joj izruči Cvetana Vasileva koji se nalazi na crvenoj interpolovoj poternici zbog optužbi za proneveru više od sto miliona evra.

Predsednik Tomislav Nikolić je krajem 2016. za Insajder potvrdio da je vlasnik Srpske fabrike stakla tokom poplava 2014. bio jedan od donatora fondacije njegove supruge Dragice Nikolić. Predsednik je, međutim, naveo da je donacija uplaćena pre no što je za Vasilevim raspisana poternica.

PROČITAJTE JOŠ: VESIĆ HOĆE DA GRADI JOŠ JEDNU GONDOLU NA AVALI!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments