Društvo

Ovaj gradonačelnik JOŠ OD 2012. prima nezakonito povećanu platu!

Iako je Državna revizorska institucija još 2012. godine naložila da se plata tada predsednika opštine, a sada gradonačelnika Prokuplja, uskladi sa zakonom i da on kao neko ko je izabran nema pravo na dodatak od 30%, prokupačko rukovodstvo je 2015. godine ovo izbeglo novim Pravilnikom o platama. U njemu se, suprotno zakonu i preporuci DRI, ponovo propisuje povećanje, ali ovog puta ne samo imenovanim i postavljenim licima, već i izabranim.

Zahvaljujući tom Pravilniku, aktuelni gradonačelnik Aleksandar Simonović mimo zakona, primao je uvećanu platu za 30%, što je na mesečnom nivou bilo između 25.000 i 30.000 dinara više.

PROČITAJTE JOŠ: OTVORENO PISMO LONČARU: VAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM UBIJA GRAĐANE!

Prema podacima sa sajta Agenicije ѕa borbu protiv korupcije, koji nisu ažurirani od 2016. godine, piše da je on kao predsednik Opštine, dok Prokuplje nije postalo Grad, primao 95.500 dinara mesečno.

Međutim, Simonović kaže da on na visinu plate ne utiče i da to određuje opštinska Administrativno-kadrovska komisija.

Ja stvarno nisam upoznat. Bio sam uveren da je rešenje Administrativno-kadrovske komisije kojim se određuje moja zarada ispravno. Da je to tako najbolje pokazuje podatak da visinu svoje zarade nisam držao u tajnosti, već sam svoju zaradu u Zakonskom roku, uredno prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i ona je vidljiva na sajtu pomenute agencije svim zainteresovanim licima – rekao je u pisanoj izjavi Simonović.

On tvrdi da nije upoznat ni sa izveštajem državnog revizora iz 2012. godine.

Ni sa istim nisam upoznat, niti sam kada pomenuti izveštaj držao u rukama. Ja sam predsednik Opštine od 2.6.2016. godine tako da je do tada od pomenutog izveštaja prošlo skoro 4 godine što znači da su nalozi revizora trebali da se ispoštuju i sprovedu u delo odmah po nalazu revizora – rekao je Simonović.

Aktuelni gradonačelnik nije hteo da komentariše visinu zarade svojih predhodnika, ali sudeći po izveštajima koji su oni dostavljali Agenciji za borbu protiv korupcije oni su primali još veću zaradu – Miroljub Paunović je od 2014. do 2016. primao 106.000, a Ljubiša Đurković od 2012. do 2014. godine čak 112.000 dinara.

Iz Komisije još nema odgovora, demonstranti podneli krivičnu prijavu
U Administrativno-kadrovskoj komisiji nisu želeli telefonom da komentarišu i odgovore na pitanja kako i po kom Zakonu ili Uredbi je usvojen sporni Pravilnik iz 2015. godine i zašto nisu ispoštovali preporuku revizora.

Predsednica te Komisije Vesna Stojanović je, nakon što je saslušala pitanja novinara, samo prokomentarisala “pošaljite pismeno” i prekinula vezu.

Informacije su tražene pisanim putem, ali do danas odgovor nije stigao.

U međuvremenu, učesnici protesta “1 od 5 miliona” su protiv gradonačelnika Aleksandra Simonovića, predsednika Skupštine Dejana Lazića, predsednice Administrativno-kadrovske komisije Vesne Stojanović i drugih odgovornih lica podneli krivičnu prijavu zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj.

Ukazuju na to da Pravilnik iz 2015. godine nije usklađen sa nalazom revizora, kao i da su u njemu dopisana i “izabrana lica” na koja se takođe primenjuje uvećanje od 30%.

Po Uredbi o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima u Čanu 5 koeficijent se može uvećati do 30% samo za imenovana i postavljena lica, ne i za izabrana, a predsednik Opštine je izabrano lice. Tako je predsednik Opštine, a sada gradonačelnik, nastavio da prima platu veću od dozvoljene – piše u prijavi.

PROČITAJTE JOŠ: SERGEJ U DOLJEVCU: BABIĆA DVOJICA IZVLAČILA IZ KOLA, SADA JE NEGDE NA KIPRU

“Gradonačelnik da vrati pare”

Predsednik Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava Dragan Dobrašinović kaže da nažalost ovaj slučaj nije presedan i da je to praksa lokalnih funkcionera širom Srbije koji primaju nezakonito uvećanu platu.

On kaže da gradonačelnik Simonović u koliko su sumnje osnovane i tačne, najmanje što treba da uradi je da se izvini građanima, a da nezakonito stečeni novac vrati u budžet grada.

Gradonačelnik Prokuplja Simonović pre svega treba da nezakonito primljeni novac vrati u budžet grada, a uz to i da se javno izvini građanima Prokuplja. Naravno, treba pustiti nadležne službe da odrade svoj deo posla i da se na kraju utvrdi ko je omogućio, a samim tim i dozvolio nezakonito uvećanje plate prvom čoveku Grada – rekao je Dobrašinović.

Prema nepotvrđenim informacijama, pošto je nedavno postalo Grad, Prokuplje je dobije novi Pravilnik o platama. Njime je navodno rešena i ova nezakonitost, a plata gradonačelnika smanjena.

PROČITAJTE JOŠ: MARKS 21 – VUČIĆEV PROJEKAT ZA RUŠENJE PROTESTA

(izvor: juznevesti.com)

Comments

comments