Društvo

OVO IMA SAMO U SRBIJI: Već 14 godina nemaju pijaću vodu, a sad hoće da proizvode – pivo!

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević otvorio je u Zrenjaninu drugi naučno-stručni Simpozijum pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“.

Ministar je izjavio da je skup bitan ne samo sa privrednog aspekta, već i naučnog jer su se okupili naučnici iz regiona – Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Makedonije i Srbije, a da je bitan njihov doprinos i iskustva koje postižu.Kazao je i da simpozijum koji ima naučni karakter objedinjuje više stvari kao što su oprema, proizvodnja sirovina, tehnologije i da sadejstva nauke, privrede i proizvodjača čine ovu manifestaciju lepom.

PROČITAJTE JOŠ: VOJISLAV ŠEŠELJ – VUČIĆEVO SMEŽURANO M*DO

„Važno da više ministarstava učestvuje u ovome, kao što je to Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke, i naravno, obrazovanje jer mi školujemo kadrove još na srednjoškolskom i tehnologe za proizvodnju i preradu piva“, kazao je Šarčević.

Značajno je, kazao je, i Ministarstvo ekonomije jer će na ovom skupu biti razgovora i o olakšicama i za male pivnice koje treba da budu kao i male vinarije, da dobijaju podsticaje budući da Srbija dosta izvozi i ima veliki potencijal.

PROČITAJTE JOŠ: ANDREJ VUČIĆ JE STVARNI GRADONAČELNIK NS, NALOŽIO JE SVOM POLTRONU VUČEVIĆU DA SRUŠI SPENS!

O važnosti, značaju i ciljevima Simpozijuma „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo“ govorili su profesori Radovan Pejanović i Viktor Nedović, predsednik organizacionog odbora i predsednik naučnog odbora.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je zadovoljstvo što se tako značajna manifestacija održava u tom gradu sa dugom tradicijom pivarstva i izjavio da više od godinu dana vodi pregovore sa jednom pivarskom kompanijom.

On je dodao da postoji šansa da se već ove godine „pije Zrenjaninsko pivo“.

Simpozijum se održava u Zrenjaninu do 30. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ: ZLATNO DOBA: POLJOPRIVREDNICI BLOKIRAJU PUTEVE, PROSVETARI NAJAVLJUJU TALAS ŠTRAJKOVA U SEPTEMBRU!

(izvor: beogradski-glas.rs)

Comments

comments