Politika

Ovo je JEDINI grad u Srbiji koji napreduje: Kada se šefovi stranaka ne mešaju, sve je mnogo bolje

Široka koalicija prodemokratskih stranaka i udruženja na vlasti je u Šapcu, a uspeh na lokalnim izborima ostvaren je zato što nije bilo upliva stranačkih centrala, što se pokazuje kao dobar recept i u praksi.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO) VUČIĆEV BEZOBRAZLUK: NAMERNO LAGAO O BROJU SRBA NA KOSMETU!

Podsetimo da dotadašnji ogranak Demokratske stranke u Šapcu nije pristao na ultimatume centrale iz Beograda, pa je formirana organizacija Zajedno za Srbiju. Slično je bilo i u ogranku URS, i iz toga je proizašla Zapadna Srbija. U kampanji je kao najvažniji cilj tada istaknuto vođenje isključivo lokalne politike, što se u stranačkim centralama samo deklarativno priznavalo. Uz ove dve organizacije na izbore su izašli DS, SPO, Pokret Zeleni Šabac, Levica Srbije, Udruženje Selo – grad. Prilikom formiranja gradske vlasti od ukupno 69 odbornika u opoziciji bilo je 28 odbornika SNS i dva odbornika SPS, dok su se vladajućoj koaliciji priključili odbornici Jedinstvene Srbije i Nove Srbije.

O političkoj turbulenciji dovoljno govori da je na konstitutivnoj sednici šef odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić oteo radni materijal predsedavajućem, čak je bila polupana i kutija za glasanje, a čupan je i mikrofon na govornici. Dosad je bilo niz prelazaka iz odborničkih grupa, a sadašnji odnos je 28 odbornika SNS u opoziciji – bez odbornika SPS. Sednice Gradske skupštine prenose RTV Šabac i RTV As.

Najznačajniji potezi lokalne vlasti usmereni su na privredu, pa svake sedmice zaseda Savet za privredu. Rezultati nisu izostali, ovde je došla najveća grinfild investicija u Srbiji, japanski Jazaki, i već je zaposleno 1.500 radnika, a traže se novi. Ukupno za tri godine zaposleno je oko četiri hiljade radnika i prvi put u poslednjih nekoliko decenija na berzi rada je manje od 8.500 nezaposlenih.

Izuzetna novina u praksi Srbije je odluka da se porez na imovinu ustupa mesnim zajednicama, što je najneposredniji vid lokalne samouprave i decentralizacije.

PROČITAJTE JOŠ: DRAGAN J VUČIĆEVIĆ POTVRDIO DA PODRŽAVA NEZAVISNOST KOSOVA!

Lokalna vlast u Šapcu za kulturu izdvaja sedam odsto iz budžeta, jer se time čuva identitet zajednice i naroda. Za medijske projekte izdvaja se 32 miliona dinara, a u komisiji učestvuju relevantni predstavnici novinarskih udruženja.

Ovakvi potezi doneli su i međunarodna priznanja. Ovde je EU uložila više od 20 miliona evra u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnu deponiju, Fajnenšal tajms uvrstio je Šabac u deset top destinacija, a Šabac je jedini iz Srbije u asocijaciji tzv. pametnih gradova. Koliko je to važno usmerenje dovoljno je reći da su na tom putu na stotine gradova iz Kine i gde će biti uloženo oko 500 milijardi evra. To naravno znači održivi nivo razvoja i visoke ekološke standarde uz puno učešće građana u odlučivanju.

Presude

Zbog iznetih uvreda na račun gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića za skupštinskom govornicom, Opštinski sud u Šapcu doneo je prvostepenu presudu da se šef odborničke grupe SNS Aleksandar Pajić kazni sa 150.000 dinara, uz, naravno, pravo žalbe. To je, verovatno, jedna od retkih takvih presuda u Srbiji kojom je sankcionisana upotreba teških reči, uključujući i Narodnu skupštinu Srbije.

Opštinski sud je, s druge strane, doneo oslobađajuću presudu u prvom stepenu, za gradonačelnika Zelenovića po optužbi za nenamensko trošenje budžeta. To je, tako, jedan od retkih primera procesuiranja lokalnih i političkih funkcionera za nenamensko trošenje budžeta. Poređenja radi, nikad se na sudu nije razmatralo nenamensko trošenje republičkog budžeta.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTA: NAPREDNJACI ODBIJAJU DA POTPIŠU PETICIJU PROTIV NEZAVISNOSTI KOSOVA!

(izvor: danas.rs)

Comments

comments