Društvo

Pad slobode medija u Srbiji prema novom izveštaju Reportera bez granica

Ubistva pojedinih novinara godinama čekaju epilog. Ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović i dalje je pod velom tajne. Mnogi napadi još su nekažnjeni. Slučaj novinara Milana Jovanovića, kome je pre godinu i po dana u podmetnutom požaru zapaljena kuća u Grockoj, i dalje nema sudski kraj.

Zato je na rang listi Reportera bez granica ocenjeno da je sloboda medija u Srbiji nazadovala i da je pala za tri mesta i sada se nalazi na 93. poziciji. Kao jedan od razloga za loš plasman, navodi se i to što su mnoga ugrožavanja rada novinara još uvek ostala nekažnjena.

“Posle šest godina pod vođstvom Aleksandra Vučića, prvo kao premijera, a potom kao predsednika, Srbija je postala zemlja u kojoj je često opasno biti novinar i gde lažne vesti postaju sve vidljivije i alarmantno popularnije. Iako su vlasti uspevale u procesuiranju odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, mnoge druge istrage u vezi sa napadima na medijske radnike zaustavljene su ili se sa njima odoguvlači”, kontatovali su Reporteri bez granica u svom izveštaju.

Inače, ni slučaj Slavka Ćuruvije nije pravosnažno rešen. A u odnosu na zemlje u regionu, iza Srbije se samo našla Crna Gora. Bosna i Hercegovina, Slovenija i Hrvatska beleže napredak. Kada je u pitanju srpski plasman, pojedini novinaru nemaju dilemu.
Urednik nedeljnika “Vreme” Filip Švarm smatra da je takav ishod očekivan, jer je uticaj vlasti na slobodu medija uveliko dostigao crvenu zonu.

Urednica nedeljnika NIN Vesna Mališić strahuje da ima prostora za još veći pad.
Međutim, oni koji drugačije misle od aktuelne vlasti, neretko su i meta predsednikovog govora. Iako je zbog uvođenja vanrednog stanja Aleksandar Vučić obećao da neće da govori o političkim protovnicima, tu ulogu preuzleli su provladini mediji.

Organizacija Reporteri bez granica je ocenila i da pandemija koronavirusa predstavlja opasnost za slobodu medija širom sveta.

Comments

comments