Politika

PKB mora za otpremnine i dugovanja da plati 138 MILIONA EVRA, 33 više nego što je dobio od privatizacije!

Radnici Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) dobiće otpremnine krajem ovog meseca, rekao je danas direktor te kompanije Momčilo Joković. On je za Insajder naveo da će za isplatu otpremnina za oko 1.700 radnika biti potrošeno oko 58 miliona evra i to iz sredstava dobijenih prodajom imovine PKB-a. Podsetimo, PKB je deo svoje imovine, objekte, mehanizaciju i više od 16.500 hektara poljoprivrednog zemljišta nadomak gradske građevinske zone prodao kompaniji Al Dahra Irig za oko 105 milion evra. Nakon prodaje PKB-u je ostalo oko 11.000 hektara zemljišta, ali i dugovi u iznosu od 80 miliona evra. Tako će samo za isplatu dugovanja i otpremnina PKB utrošiti 138 miliona evra, 33 miliona više od iznosa koji je dobijen od Al Dahre.

Na pitanje novinara Insajdera kako je moguće da su obaveze PKB-a nakon prodaje imovine veće od sume koju je PKB dobio u postupku privatizacije od kompanije Al Dahre Irig, direktor PKB-a Momčilo Joković je rekao da on nije nadležan da komentariše prodaju pošto je za privatizaciju zaduženo Ministarstvo privrede.

PROČITAJTE JOŠ: POVEĆANJE PENZIJA JE LAŽ, NJIHOVA REALNA VREDNOST JE MANJA NEGO RANIJE!

Nepokretnu imovinu PKB-a je nedavno za nešto više od 105 miliona evra kupila firma ćerka kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je registrovana u Irigu u Srbiji. Vrednost stočnog fonda koja se procenjuje na oko 17 miliona evra će biti priključena osnovnoj ceni.

Ministarstvo privrede Srbije je ugovor o prodaji PKB Al Dahri potpisalo početkom oktobra, a novac je uplaćen početkom novembra.

Predsednik Samostalnog sindikata Milisav Đorđević rekao je za Betu da će Al Dahra preuzimati PKB do 4. februara 2019. godine jer će u tom prelaznom periodu trajati primopredaja imovine.

“Svim radnicima će 4. februara, prvog radnog dana u novoj kompaniji Al Dahra, biti ponuđen ugovor o radu na određen vremenski period od tri meseca”, rekao je Đorđević.

Dodao je da ne zna kako će se posle tog perioda smanjivati broj zaposlenih, ali da se u dokumentaciji o prodaji navodi da je optimalan broj zaposlenih 1.000 radnika.

Kompanija Al Dahra je najavila da će u naredne tri godine investirati 30 miliona evra u unapređenje poslovanja PKB korporacije, dalji razvoj sistema za navodnjavanje i modernizaciju kapaciteta za proizvodnju mleka.

Pored toga, Al Dahra nije u obavezi ali najavljuje dodatno ulaganje od 15 miliona evra u optimizaciju poslovanja PKB-a i njenih kapaciteta da bi se postigli veći prinosi i podigao kvalitet mleka.

PROČITAJTE JOŠ: RADOMIR NIKOLIĆ ZAPOSLIO SVASTIKU NA ČELO JAVNOG PREDUZEĆA!

Al Dahri je prodato 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Pre prodaje imovine iz PKB-a je izdvojeno i zadržano u vlasništvu te kompanije. Kako je ranije za agenciju Beta rekao direktor Momčilo Joković, u vlasništvu PKB-a će ostati oko 11.000 hektara zemlje od čega je oko 5.000 obradivo, i obuhvata najvećim delom manje parcele i oko 6.000 hektara građevinskog zemljišta blizu Pupinovog mosta.

Joković je rekao da će se zadržati na mestu direktora u prelaznom periodu, a da je direktor Al Dahre koja će upravljati PKB-om Vojin Lazarević.

Lazarević je u javnosti poznat od ranije po raznim poslovima kojima se bavio, a saradnju sa Al Dahrom zvanično je počeo 2014. kada je ta kompanija kupila 51 odsto njegove firme Rudnap Agrar.

Iako je prodao celokupan kapital u kompaniji, Lazarević je do avgusta ove godine bio član Nadzornog odbora Rudnapa, odnosno firme koju su arapski investitori preimenovali u Al Dahra Rudnap.

PROČITAJTE JOŠ: NEVEROVATNO: GRAD BEOGRAD OPROSTIO DUG PRIVATNOJ FIRMI OD 640 HILJADA EVRA!

(izvor: Beta, Insajder)

Comments

comments