Društvo

Pljačkaši, šverceri, seksualni predatori: ovo je 7 NAJGORIH SNS šerifa!

Život i smrt ljudi van Beograda i Novog Sada zavisi od hira lokalnih moćnika koji vedre i oblače provincijom. Među njima ima i onih koji su krivično osuđivani, istraživani, prijavljivani, ali tek retki nakon brojnih skandala dožive gubitak famozne “fotelje”.

Među lokalnim šerifima – od kojih smo izdvojili sedam najbahatijih – ima mnogo onih koji se povezuju sa kriminalnim aktivnostima, nedomaćinskim trošenjem opštinskih sredstava, nepotizmom, bahatošću svih vrsta.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): “POVUĆI ĆU SE IZ POLITIKE AKO SUD UTVRDI DA ĐILAS NIJE LOPOV”!

Logično je da stranka koja je u svoj način vladanja uvela sistem “permanentne rekonstrukcije vlade” po istom principu postupa i u rešavanju problema u svojim redovima, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

– Pogotovo na lokalu, gde su lokalni moćnici često daleko od očiju stranačkog vrha i ponašaju se kao svojevrsni knezovi. Uveren sam da će se ovo provetravanje desiti za mesec dana, dve nedelje ili tri meseca – manje je bitno – kaže Anđelković.

Sociolog Ratko Božović rezigniran je i skeptičan povodom ovih najava.

– Ne može neko ko je napravio rđavu predstavu da je režira na dobar način. Na mesta koja su bila namenjena profesionalcima došli su sporni amateri. Kad je sistem već tako napravljen – teško je to sada radikalno menjati – kaže Božović. Partokratska koristoljubivost je po njemu glavni kriterijumi za izbor lokalnih lidera.

– I još moraš da bude saglasan i glasan, čak gromoglasan, u toj saglasnosti sa liderom. Moraš da se ističeš u ljubavi prema stranci – kaže renomirani sociolog.

Čedomir Božić (Žabalj): Čedin roze Ajfon

Državna revizorska institucija je u oktobru 2017. godine otkrila da je u opštini Žabalj nenamenski potrošeno 1,3 miliona evra. Sličnih prestupa ima i u drugim opštinama širom zemlje, ali ova je posebno bahata jer je utvrđeno da je opštinskim novcem plaćen i roze “ajfon” od 96.000 dinara. Ne zna se ko ga je naručio ni kome je namenjen. Osim toga, Božić je sebi podigao platu za 30.000 dinara, a najmanje pola miliona dinara otišlo je na kafanski ceh. Božić je izveštaj revizora ocenio kao “ni pozitivan ni negativan”.

Predrag Vuković (Šid): Švercer cigareta

Malo je reći da je javnost bila šokirana kada je u junu 2017. godine objavljeno da je Predrag Vuković, predsednik opštine Šid, pred hrvatskim sudom osuđen za šverc cigareta. Ovo delo izvršio je 2011. godine, kada je u gepeku njegovog automobila pronađeno 4.000 paklica cigareta marke “votervulf”. Kazna: 150.000 dinara.

Vuković je u aprilu ove godine smenjen sa funkcije u SNS, ali je i dalje predsednik opštine. Da li će ga organi stranke razrešiti i te funkcije – ostaje da se vidi.

Predrag Belić (Alibunar): Iz pritvora u fotelju

Prema saznanjima novinara, Belić, meštanima Alibunara i policiji poznat kao Baki, hapšen je u akciji “Sablja” nakon ubistva premijera Đinđića zbog trgovine drogom i iznuda. Posle toga je u zatvoru bio još dva puta, uglavnom zbog nasilničkih dela. Protiv Belića su vođena još četiri postupka, zbog držanja oružja i municije. Ipak, pred sudom u Alibunaru nikada nije osuđen – postupci su zastareli. Hapšen je i u decembru prošle godine, a kad mu je ukinut pritvor, samo se vratio u fotelju.

PROČITAJTE JOŠ: DUŠAN BAJATOVIĆ JE OD 2008. PRONEVERIO NAJMANJE 240 MILIONA EVRA!

Radomir Nikolić (Kragujevac): Prazna kasa

Radomir Nikolić, najstariji sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, postao je gradonačelnik Kragujevca 2014. godine.

Iako tvrdi da su problemi sa upravljanjem gradom nasleđeni, na radar SNS dospelo je njegovo nedomaćinsko upravljanje gradskim budžetom, zbog čega je prestonica Šumadije danas na ivici bankrota. Nedavno je odlikovao fondaciju kojom rukovodi njegova majka Dragica, a koja je bila pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije. Ostaće upamćen njegov tender za kupovinu kožnih cipela za radnike gradske uprave…

Milutin Jeličić Jutka (Brus): Seksualni predator

Užasne optužbe brojnih žena iz Brusa – koje su progovorile o traumatičnom seksualnom zlostavljanju koje su preživele od predsednika ove opštine – predstavile su Srbiji lik i delo Milutina Jeličića Jutke.

Nakon ovih optužbi, Jutka je dao iskaze u policiji i tužilaštvu, ali je uprkos tome (i u kancelariji tužioca) nastavio da šikanira svoje žrtve. Čak se i lokalno članstvo odreklo bahatog funkcionera i zatražilo njegovu smenu. SNS ipak čeka odluku nadležnih institucija.

Bogdan Laban (Subotica): Čupač grkljana

Bio je avgust prošle godine, kada su u javnost isplivale brutalne pretnje koje je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban uputio nekadašnjem stranačkom kolegi Vladimiru Polovini. Laban se Polovini obratio biranim rečima: “Samleću te kao mleveno meso. Grkljan ću ti iščupati kao moj pitbul!” Laban, međutim, nije ni procesuiran, a kamoli osuđen zbog ovih morbidnih pretnji, a uhapšen je samo – Polovina!

Blagoje Spaskovski (Bor): Gospodar rudnika

Novine su prošle godine pisale da se mandat Blagoja Spaskovskog – bahatog direktora RTB “Bor” – polako primiče kraju, i to direktno na inicijativu Aleksandra Vučića, koji je u jednom navratu konstatovao da Borani od Spaskovskog više vole i pse lutalice. Lista njegovih nedela je dugačka: od promašene investicije u novu topionicu do niza neumesnih verbalnih napada na oponente i zaposlene u RTB-u. Ostaće upamćeno da je jednu od radnica vređao rečima: “Marš odavde, kako si ružna”.

PROČITAJTE JOŠ: “DODATNI TEHNIČKI PREGLED JE DIREKTNO KRŠENJE USTAVA”!

(izvor: blic.rs)

Comments

comments