Društvo

Pokrenuta online peticija protiv promene imena ulica u Beogradu

Nakon najave zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da će biti promenjeni nazivi ulicama koje su imena dobila po toponimima iz bivše Jugoslavije, pokrenuta je online peticija kako Beograd ne bi ostao bez Ljubljanske, Sarajevske, Hvarske ili neke druge ulice sa Vesićevog spiska nepoželjnih.

“Gradska vlast u Beogradu hoće da menja nazive ulica iz SFRJ. Bolje bi im bilo da se bave realnim problemima. Ako ste protiv promene potpišite”, stoji u samom objašnjenju onlajn peticije, koju je do sad potpisalo preko 640 ljudi.

“Grad ima mnogo bitnijih i važnijih stvari kojima može i mora da se bavi. Recimo, prečišćavanje odpadnih voda jer sav fekalni otpad odlazi u Dunav”, komentar je jednog od potpisnika.

Drugi su, pak, malo direktniji: “Neće moći!!! Dosta više iživljavanja na mom gradu”.

“Koliko god se trudili ne mogu izbrisati istoriju, ne mogu protiv činjenice da smo bili deo SFRJ”, zaključuje jedan od potpisnika.

Onlajn peticiju možete potpisati ovde: https://www.peticije.online/protiv_promene_nziva_ulica_iz_sfrj

Podsetimo, Vesić je kao razlog promene imena ulica naveo da ulice u Beogradu treba da nose nazive ljudi koji koji su zadužili Srbiju, kao i po prijateljskim zemljama i narodima, te onima koji su zadužili čovečanstvo.

“Zato ćemo nastaviti da menjamo imena svih ulica koje nose naziv po onima koji više nemaju veze sa Srbijom, kao i po sredinama u kojima bilo šta što dolazi iz Srbije nije dobrodošlo”, saopštio je Vesić.

Tom prilikom podsetio je da je Beograd kao glavni grad, imenima ulica ili spomenicima predstavljao čitavu nekadašnju Jugoslaviju, ali da nije normalno da nijedan grad u bivšim republikama nema Beogradsku ulicu, osim Podgorice i Skoplja.

Vesić je napomenuo da se naziv Kumanovske ulice neće menjati, jer Kumanovska bitka svedoči i o srpskim herojskim podvizima.

 

Comments

comments