Politika

Pokret „1 od 5 miliona“: Sprečiti „ringišpil“ glasanje, uvesti čitače ličnih karata

Pokret “1 od 5 miliona” uputio je Republičkoj izbornoj komisiji zahtev za uvođenje elektronskih čitača ličnih karata na svakom biračkom mestu, kako bi se sprečilo da izbori najavljeni za 26. april budu „ringišpil“ izbori. Aktivisti ovog pokreta su na današnjoj konferenciji za novinare najavili i platformu za kontrolu izbornog procesa, za koju su kazali da će biti „novina“ u praćenju izbora.

Kako je objasnila Valentina Reković ispred pokreta #1od5miliona, „ringišpil izbori su kada jedan birač ide od biračkog mesta do biračkog mesta i glasa više puta – tako što koristi falsifikovane lične karte ili nema ličnu kartu uopšte, ali poznaje nekog u biračkom odboru pa glasa na veresiju, i to u ime nekog drugog“.

Zato Pokret traži od RIK da čitače ličnih karata na biračkim mestima uvrsti kao obavezujuće Pravilnikom o radu biračkih odbora.

„Čitačima se proverava validnost ličnih karata i identitet birača. Takođe, tražimo da čitači softverski budu umreženi sa jedinstvenim biračkim spiskom, te da se na licu mesta automatski proverava autentičnost ličnih karata u odnosu na birački spisak. Ukoliko se dobije potvrda, očitana lična karta se štampa, i tako odštampana postaje deo izbornog materijala. Na kraju izbornog dana, treba da se poklope broj odštampanih očitanih ličnih karata i broj glasačkih listića u kutiji, ali i broj verifikacija na osnovu biračkog spiska putem softvera. Ako se ti brojevi ne poklope, onda smo u problemu. Onda opet imamo ringišpil izbore, i to znači da je neko nekome ukrao biračko pravo i glasao umesto njega“, objasnila je Reković.

Da je Srbija u prošlosti bila teren za ringišpil izbore, pokazuju izveštaji domaćih i međunarodnih organizacija koje su pratile izbore, a koje su, na primeru izbora 2016. godine, izvestile da su na od 3,3% do 9% biračkih mesta bili primećeni slučajevi „ringišpil“ glasanja, navela je Reković.

„Svaki birač ima pravo da bira ili da odluči da ne glasa uopšte. Ako odluči da ne glasa, ovim ćemo sprečiti da neko ne ukrade njegovo biračko pravo i glasa umesto njega“, navela je Reković.

Ona je dodala i da bi za Vladu Ane Brnabić, koja se stalno hvali digitalizacijom,  implementiranje zahteva Pokreta #1od5miliona trebalo da bude „mačji kašalj“, i da bi primenom ovog sistema aktuelna vlast mogla i u praksi, a ne samo na papiru, da dokaže da je zaista  zainteresovana za poboljšanje izbornih uslova.

Slična praksa je već korišćena na izborima u Crnoj Gori 2016. godine, rekla je Reković, ali se tamo na licu mesta vizuelno na ekranu pojavljivao identitet birača, dok bi se ovde umrežavanjem sa biračkim spiskom proveravala autentičnost.

Pokret traži i da nezavisnim posmatračima i kontrolorima izbora bude dozvoljen nadzor mesta gde se proverava autentičnost ličnih karata u odnosu na birački spisak, u kancelarijama nadležne službe, to jest Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Ovaj zahtev poslali smo i predstavnicima Evropskog parlamenta koji su učestvovali u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji. Računamo da će oni, pošto su govorili da su zainteresovani za poboljšanje izbornih uslova, uticati i tražiti od srpskih vlasti da primene uvođenje ovoga što predlažemo“, navela je Reković.

Na pitanje kako će pokret „1 od 5 miliona“ kontrolisati izbore, Reković je kazala da ovaj pokret sprema platformu koja će predstavljati novinu u kontroli izbornog pocesa i samog izbornog dana, te da će platformu za nekoliko dana i predstavii javnosti.

 

Izvor: 1 od 5 miliona

 

Comments

comments