Politika

Ponoš: Na izbore će izaći partije i koalicije koje su u službi SNS i Aleksandra Vučića

Izvor: Danas

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš izjavio je da je bojkot “već uspeo jer su sve relevantne opozicione stranke i pokreti odlučili da ne učestvuju na predstojećim lažnim izborima, a sve partije i koalicije koje će na njih izaći biće u službi režima predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića”, saopštila je Narodna stranka.

Ponoš je u emisiji “Duel” Slobodne televizije rekao da su “dijalog sa režimom i uslovi na Vučićevim izborima ravnopravni taman koliko i razgovor pacijenta sa zubarom u toku intervencije”.

“Bojkot možda nije najbolje sredstvo na svetu, ali je neophodan korak koji će najbrže dovesti do delegitimizacije sistema i sledećeg koraka raspisivanja fer izbora. Vučić će pristati na ustupke samo pod pritiskom. Nakon bojkota postaviće se pitanje čemu služe fingirani izbori i pitanje legitimiteta vlasti. Režim zbog toga već pokazuje ozbiljnu nervozu”, kazao je Ponoš.

Ponoš je ocenio da sistem više ne može da se popravi, nego “mora da se polomi”, a to ne može da se dogodi na “fingiranim izborima koji su pokradeni medijskim mrakom i manipulacijama i pre samog izbornog dana”.

“Bolje je da se sistem polomi delegitimizacijom i bojkotom nego na ulici. To nikako nije revolucionarni put, nego jedini mogući put iz domena realpolitike. Ovaj režim treba smeniti na izborima, ali ne na izborima pod ovakvim uslovima, jer to i nisu izbori”, rekao je Ponoš.

Ponoš je naveo da bi učešće opozicije na izborima pod postojećim uslovima “bio podjednak zločin kao i Vučićeva kradja izbora, jer se time zarad ličnih privilegija daje legitimitet nečemu što nema veze sa interesima ogromne većine gradjana Sbije”.

 

Izvor: N1Na pitanje analitičara i narodnog poslanika Djordja Vukadinovića da li se opozicija bojkotom “izmakla i izbegla odgovornost” za potpisivanje sporazuma o Kosovu, Ponoš je odgovorio “da se bojkotom u stvari koči Vučićeva izdaja, i dodao da ni Vučić ni strani sponzori kosovske nezavisnosti ne bi hteli da predsednik Srbije Kosovo završi sam, nego da ima i parlament koji bi izigravao legitiman politički ambijent i simulirao da je sve u redu”.

“Da smo hteli da kalkulišemo, bilo je mnogo elegantnije da izadjemo na izbore i galamimo protiv predaje Kosova, jer to je ono što Zapad od nas iz opozicije i očekuje. Ne traže oni da mi promenimo našu politiku, nego samo da učestvujemo u tom cirkusu i da pričamo šta hoćemo. A Vučić je spreman da, zarad opstanka na vlasti predajom Kosova, udvorički potpomaže napredak u karijeri stranih posrednika. Radikalskom retorikom to samo pokušava da prikrije”, rekao je Ponoš.

Ponoš, koji je i bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije, optužio je Vučića da je populističkim i nepažljivim potezom prakično “zatvorio vrata ne samo za gromoglasno najavljivani uvoz naoružanja iz Rusije, nego i za ono šte se do sada uvozilo”.

“Vučić je iz marketinških razloga vozao po Srbiji ruski sistem S-400, a zapravo prazne cevi, što se završilo tako što mu je uručen spisak ličnosti i ruskih proizvodjača oružja sa kojima ne može da se radi, zbog američkih sankcija Rusiji. Posledice bi bile sankcije Srbiji”, rekao je Ponoš.

Izvor: Pres služba predsednika


On je rekao da je “Vučić neodgovornim ponašanjem upropastio kanal, koji su mu Amerikanci iz svojih viših razloga prethodno tolerisali, za solidnu vojno-tehničku saradnju sa Rusijom. Sad su stvari svedene samo na mogućnost nabavke rezervnih delova”, dodao je Ponoš.

Ponoš je naveo da je predsednik Srbije potom pokušao da “prikrije brljotinu najavom da će Srbija jačati svoju vojnu industriju i neće više uvoziti oružje iz Rusije, a zapravo mu je zabranjeno da kupuje od Rusa i ono što je do sada mogao i što nam je trebalo”.

Izvor: Beta

Comments

comments