Društvo

Ponovo protesti u Požegi, nastavlja se borba protiv bahatih opštinskih čelnika i divlje gradnje!

Udruženje građana „Inicijativa za Požegu“ je najavila protest u petak, 5.oktobra u 17 časova na Trgu slobode u tom gradu, protiv namere lokalne vlasti da park Borjak pretvori u građevinsko zemljište. Nakon protesta, kako je najavljeno, biće organizovana protestna šetnja do Borjaka i muzičko druženje.

Inicijativa upozorava na to da će „nestati jedina park-šuma u Požegi“, dok lokalna vlast tvrdi da su informacije o uništavanju Borjaka „proizvoljne, netačne i zlonamerne“.

PROČITAJTE JOŠ: (VIDEO): ŠTA SE DESI KADA NOVINAR POSTAVI VUČIĆU SMISLENO PITANJE?

„Osnovnim tekstom Plana generalne regulacije Požege, park-šuma Borjak je bila definisana kao najkvalitetnija zelena površina na teritoriji grada, čije uređenje je zasnovano na maksimalnom očuvanju i povećanju zelenila svih kategorija, kao i njegovom održivom korišćenju. Izmenama i dopunama Plana ona je ukinuta, a termini „park-šuma“i „Borjak“ su potpuno izostavljeni i to područje je prenamenjeno u sportsko-rekreativno-turistički centar za koji su data pravila građenja“, saopštila je Inicijativa za Požegu i dodala da je „od park-šume, koja je ranijim planovima bila zaštićena kao najznačajnija zelena površina, dobijeno novo građevinsko zemljište“.

Incijativa navodi da je predviđeno da se „sanitarnom sečom stabala oslobodi prostor za izgradnju spratnih objekata, poput bungalova i restorana, do zauzetosti od čak 20 odsto prostora šume“ i ističe da se za takvu gradnju „ne može koristiti sanitarna seča,već se šuma mora iskrčiti“ i da je izmena Plana u suprotnosti sa Zakonom o šumama.

PROČITAJTE JOŠ: DA, SRBIJA JE I DEFINITIVNO IZGUBILA PODRŠKU RUSIJE

„Izmenama i dopunama Plana ukida se jedina park-šuma na području grada i pretvara se u gradsko građevinsko zemljište, suprotno načelu održivog razvoja Zakona o zaštiti životne sredine“, zaključuje Inicijativa za Požegu.

S druge strane, iz kabineta predsednika opštine Milana Božića odbacuju navode Inicijative za Požegu i ističu da „ako do seče i dođe, to može biti isključivo radi uklanja stabala koja su se osušila ili su sklona sušenju i koja predstavljaju opasnost za korisnike parka“.

„Lokalna samouprava, niti bilo koje preduzeće čiji je osnivač opština, ne planira seču borovih stabala u Borjaku, niti uništavanje tog parka“, navedi se u saopštenju kabineta predsednika opštine, uz ogradu da će biti „posečena samo ona stabla koja su se osušila“.

PROČITAJTE JOŠ: PUTIN ALEKSANDRU NE VERUJE: VUČIĆ NIJE DOBIO DOZVOLU DA PRIZNA KIM

(izvor: danas.rs)

Comments

comments