Društvo

Poražavajuća statistika: Srbiju napustilo 10 hiljada lekara

Prema statističkim podacima oko 10.000 lekara otišlo je na rad u inostranstvo iz Srbije u proteklih 20 godina.

Lekarska komora Srbije oko 800 lekara godišnje izda sertifikat dobre prakse, koji je neophodan za zaposlenje u odredjenim zemljama, navodi list Politika.

PROČITAJTE JOŠ: DOK SE BOLESNIK SVAĐA SAM SA SOBOM, ALBANCI USPEŠNO LOBIRAJU ZA ČLANSTVO U INTERPOLU

„Nemačka lekarska komora nam je u februaru potvrdila da tamo radi oko 460 naših lekara. Ranije je bilo teško nostrifikovati diplomu u toj zemlji, a sada je lako jer imaju deficit lekara, pa su spustili kriterijume“, navodi Politika.

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je ocenio da je veći problem od emigracije medicinskog osoblja taj što „medicinari uglavnom hoće da rade u velikim gradovima“ i što ne žele da se posle studija vraćaju u zravstvene ustanove u manjim mestima.

Po njegovim rečima, zbog boljih plata i uslova rada se lekari iseljavaju u mnogo bogatije zemlje, dok Srbija ima pozitivnu migraciju medicinara iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

PROČITAJTE JOŠ: GRAD RUŠI FIRMAMA POSLOVNI PROSTOR DA BI INVESTITOR GRADIO STAMBENI KOMPLEKS!

Ljudi odlaze – nikog nije briga

„Teško je sprečiti odlazak zdravstvenih radnika u druge zemlje. Jedni način je povećanje zarada. Pozdravljam odluku da se uvećaju njihove plate u Srbiji, ali to nije dovoljno. Rumunija se suočavala sa sličnim problemom kao i mi, pa je donela odluku da se plate lekara povećaju sa 1.000 na 2.800 evra, a sestara sa 530 na 980 evra, čime su migracije smanjene“, naveo je Konstantinidis.

Srbija se suočava sa manjkom radne snage, zbog čega se očekuje da će u sledećih deset godina država omogućiti prekvalifikacije za medicinsko osoblje.

PROČITAJTE JOŠ: FIRMA KOJU JE DOVEO NENAD POPOVIĆ IZNOSI PARE IZ SRBIJE!

(izvor: Vesti online, b92.net)

Comments

comments