Društvo

Portal 021.rs: Deo novosadskog informacionog sistema i dalje ne radi

Grad Novi Sad ni četiri dana nakon najvećeg hakerskog napada u Srbiji nema osposobljen za rad veći deo svog informacionog Sistema, prenosi portal 021.rs

Koliko je poznato, Novi Sad je odbio da plati 50, a potom 20 bitkoina otkupa hakerima, zbog čega su svi podaci verovatno zauvek izgubljeni, jer je i bekap zaražen virusom, i sada se sistemi prave ispočetka.

Za sada u Gradu nisu naveli koji su podaci zauvek izgubljeni, osim što je gradonačelnik Miloš Vučević za 021.rs rekao da su lični podaci građana ostali zaštićeni jer su bili na drugom mestu. Međutim, on nije mogao da kaže šta je npr. sa podacima o dugovima za komunalije ili porezveć je samo rekao da su počele pripreme za štampanje računa za komunalije za naredni mesec.

Koliko je sistem van funkcije vidi se po tome što ne rade sajtovi pojedinih gradskih firmi i uprava (npr. Uprave za građevinsko zemljište i investicije) ili već danima nisu ažurirani (npr. zvanična prezentacija Grada Novog Sada). Da mnogo toga ne radi vidi se i iz toga što građani ne mogu da pristupe delu sajta “Informatike” gde su pre hakerskog napada mogli da provere stanje računa za komunalije, a ne mogu ni da podnesu zahtev za neki izvor preko sajta virtuelni matičar.

Pošto Grad, odnosno prvenstveno “Informatika”, ne mogu da kažu javnosti šta je od podataka izgubljeno, može se samo naslutiti koje informacije će ponovo morati da se prebacuju u  digitalani format, ukoliko nigde nisu sačuvane rezervne kopije. Prema onome što se nezvanično zna je da su među fajlovima koji su zauvek nestali, a o kojima je brinula Informatika, opšti registar grada sa podacima o katastarskim opštinama, parcelama, prostornim jedinicama, kao i registar pravnih lica i registar stanovništva.

Na sajtu “Informatike” više ne može da se pristupi delu sajta koji je imao podatke o broju stanovnika po naseljima, mesnim zajednicama, starosnoj strukturi i tako dalje. Za sada se čini da je birački spisak sačuvan jer je deo republičkog, mada je prema propisima Grad zadužen za izmene i dopune spiska.

Kažimo i da je “Infotmatika” zadužena i za Informacioni sistem gradskih uprava u šta spada veliki broj poslova i podataka kao što su održavanje veb prezentacija Grada Novog Sada i više uprava, administrativni postupci, priprema materijala za sednice Gradskog veća, knjigovodstveni sistem, veb uvid u registar investitora, matične knjige, virtuelni matičar i mnogi drugi poslovi. Osim poslova za gradsku upravu, zaduženi su i za poslove za javna preduzeća, prvenstveno softvere za obračun zarada. Naravno, tu je i deo održavanja sistema gradskog video-nadzora, koji bi, kako je saopšteno, trebalo da je delimično počeo sa radom.

I dok se čekaju nadležni da saopšte kolika je tačno šteta učinjena, portal 021.rs razgovarao je sa stručnjacima iz SHARE Fondacije. Njihovu prepisku možete pogledati ovde: 

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/235881/SHARE-za-021-Umrezavanje-podataka-u-slucaju-Novog-Sada-bio-rizik-treba-obuciti-zaposlene.html

 

 

Comments

comments