Politika

Poslanici DJB ponovo uputili Urgenciju za sazivanje sednice Narodne skupštine

Pošto predsednica Narodne skupštine ni do danas nije postupila po zahtevu osmoro poslanika da hitno zakaže sednicu na kojoj bi se raspravljalo i odlučivalo o protivustavno uvedenom vanrednom stanju, narodni poslanici DJB uputili su danas Urgenciju kako predsednici Skupštine, tako i predsednici Vlade i predsedniku SNS-a i Srbije, zahtevajući odgovor na pitanje: kada će sednica Narodne skupštine biti zakazana?

“Podsećamo javnost da su narodni poslanici Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić još 17. marta uputili zvaničan zahtev Maji Gojković da hitno zakaže sednicu Narodne skupštine, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire nakon što je 15. marta Skupština suspendovana, a njene nadležnosti nasilno otete i prenete na Vladu i predsednika SNS-a i Srbije. Ovom pozivu se 23. marta pridružilo još petoro narodnih poslanika: Đorđe Vukadinović, Miladin Ševarlić, Srđan Nogo, Zoran Radojičić i Aleksandra Čabraja”, navodi se u saopštenju DJB.

DJB ističe da svi parlamenti u svetu zasedaju, dok u Srbiji već 23 dana predsednica Vlade i predsednik SNS-a i Srbije protivustavno, paušalno i bez ikakvih ovlašćenja ukidaju ljudska prava i slobode građanima Srbije u meri koja nije primerena okolnostima u kojima se država nalazi, i to bez ikakve parlamentarne kontrole.

“ U toj veštački stvorenoj atmosferi bez ikakve obaveze da svoje političke odluke pravdaju pred građanima Srbije preko svojih predstavnika u Skupštini, Vlada i predsednik SNS-a i Srbije svakodnevno vređaju građane, zatvaraju ih u kućni pritvor i celoj naciji prete dvonedeljnim dvadesetčetvoročasovnim zatvorom”, ocenjuje DJB.

DJB upozorava predsednicu Skupštine, predsednicu Vlade i predsednika SNS-a i Srbije da se ne igraju diktature i da pod hitno Narodnoj skupštini vrate nasilno oduzete nadležnosti, kako bi narodni poslanici mogli da ispune svoju obavezu prema građanima koje predstavljaju i odbrane narodnu suverenost garantovanu Ustavom Republike Srbije.

“Narodna skupština sastajala se i zasedala i u mnogo težim okolnostima po Srbiju i srpski narod nego što je to pandemija korona virusa. Narodni poslanici imaju obavezu prema građanima koje u Skupštini predstavljaju da upravo u trenucima kriza ne dozvole da se teško stečena i krvlju predaka plaćena sloboda ne proćerda, te da se ne desi da pod plaštom borbe protiv pandemije skliznemo u otvorenu diktaturu”, zaključuje DJB.

Comments

comments