Politika

Poslanička grupa “Dveri” od danas ne postoji

Poslanička grupa Dveri u Skupštini Srbije više ne postoji pošto su iz nje izašli poslanik Zoran Radojičić i Srđan Nogo koji su nedavno isključeni iz te stranke, potvrđeno je agenciji Beta u Dverima.

Da je poslanička grupa zvanično rasformirana navodi se i na sajtu parlamenta na kome su poslanici Dveri navedeni kao poslanici koji ne pripadaju nijednom poslaničkom klubu.

Poslanik Srđan Nogo izbačen je iz Dveri pre dva meseca, dok je Zoran Radojičić izbačen početkom aprila uz obrazloženje da je “delovao u okviru frakcije radi preuzimanja stranke mimo procedure koja je propisana Statutom”.

Radojičić je po izbacivanju iz stranke za “Politiku” rekao da ga niko nije zvao na sednicu na kojoj se govorilo o njegovom izbacivanju, iako je i sam član Predsedništva Dveri. Kazao je da je i više nego očigledno da je cilj da se iz pokreta isključe svi koji ne misle kao Boško Obradović pre unutarstranačkih izbora u junu.

Odluku o izbacivanju Srđana Noga iz stranke donela je u februaru diciplinska komisija stranke zbog, kako su tada naveli, “kontinuiranog delovanja suprotno odlukama najviših organa Pokreta, čime je grubo prekršio Statut”.

Priliku da govore o rasforimarnju poslaničkog kluba Dveri danas je iskoristio i poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić koji je o tome govorio na sednici parlamenta.

Obradović: Dveri stabilne i jedinstvene

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da je taj pokret maksimalno stabilan i jedinstven, bez obzira na to što su Zoran Radojičić i Srđan Nogo napustili poslaničku grupu u Skupštini Srbije i najavio da Dveri nastavljaju svoje poslaničke aktivnosti i opoziciono delovanje u okviru Saveza za Srbiju.

“Nikakvih turbulencija nije bilo, svako ko se ne slaže sa politikom Dveri, ide svojim putem, naš put je precizan, to je put Saveza za Srbiju. Povodom vesti da poslanička grupa Dveri više ne postoji, koje su se jutros čule, drago mi je ako smo obradovali kolege iz vlasti”, izjavio je Obradović na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je rekao da poslanici Dveri nastavljaju svoj rad i naveo da su uz njega poslanici Dveri ostali Marija Janjušević, Ivan Kostić i Dragan Vesović.

“Nas četvoro poslanika poštujemo obavezu da smo napustili zasedanje svih parlamenata, od lokala do republičkog, tako će biti i ubuduće”, najavio je Obradović.

Prema njegovim rečima, ne razmišljaju da li će doći do formiranja neke nove grupe u Skupštini Srbije.

“Nastavljamo podršku svim uličnim protestima širom Srbije. Posebno se spremamo za 4. maj i formiranje Slobodne zone ispred jedne od državnih instiucija u Beogradu, gde će zasedati paralelni parlament”, rekao je Obradović.

Kako je objasnio, taj “narodni parlament” će potom zasedati na dnevnom nivou na sve teme o kojim i raspravlja i “ovaj lažni”, a činiće ga slobodni poslanici iz čitave Srbije.

Nogo: Predstavljaću politiku za koju sam izabran

Bivši funckioner Dveri Srđan Nogo izjavio je da su on i Zoran Radojičić odlučili da formalizuju isključenje iz Dveri, izađu i iz poslaničke grupe u Skupštini Srbije i nastave da na najbolji način predstavljaju poliitku za koju su izabrani i građane koji su ih birali.

Nogo, koji je pre dva meseca isključen iz Dveri, rekao je da do danas nije izašao iz poslaničke grupe jer je opozicija bojkotovala parlament, ali da on i Radojičić pretpostavljaju da će se opozicija u maju vratiti u skupštinu pa žele da nastupaju tada samostalno.

“U ovom periodu je bio bojkot i nije predstavljalo problem kada se ne učestvuje u radu, ali kako sad izgledaju stvari opozicija će se vratiti u Skupštinu i nisam hteo da me događaji zatiču, pa smo odlučili Radojičić i ja da formalizujemo naše isključenje i izašli smo i samim tim nema poslaničke grupe Dveri više”, rekao je Nogo agenciji Beta.

On je kazao da očekuje da se opozicija vrati u skupštinu u maju, za kada je najavljena sednica o Kosovu.

“Sve je to jedno veliko foliranje oni će se u maju vratiti, pa ne bi Dragan Đilas pravio poslanički klub da nema izbor biće u redovnom terminu i zato se u maju ubacuje Kosovo kao pokrivalica za povratak opozicije”, ocenio je Nogo, osvrćući se na formiranje poslaničke grupe na čijem je čelu Marinika Tepić, potpredsednica novonastale Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

(Izvor: N1)

Comments

comments