Društvo

Posle decenije suđenja – Šarić dobio 9 godina zatvora

Nakon deset godina suđenja, Darko Šarić konačno je dobio presudu i kaznu za pranje najmanje 20 miliona evra novca, za koji se veruje da je stečen švercom kokaina, a koji je kupovinom preduzeća pretvorio u legalan novac.

Viši sud u Beogradu na čelu sa Sinišom Petrovićem danas je, nakon decenije suđenja, većinom glasova doneo presudu u kojoj je Šarića proglasio krivim za pranje novca i osudilo ga na devet godina zatvora.

Iste sudije koje su donele ovu presudu, Siniša Petrović, Dragomir Gerasimović i Svetlana Aleksić, su još ranije Šariću presudile 15 godina zatvora za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu.
Šarićevi saučesnici i saradnici su takođe osuđeni i dobili su kazne od dve do sedam godina zatvora, dok je protiv dvojice tužba obijena.

Kako Krik navodi, tužilaštvo je Šarića za pranje kokainskog novca optužilo u avgustu 2010, a suđenje je krenulo naredne godine. On je, piše u optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti sa zadatkom da operu milione evra koje je Šarić zaradio prodajom kokaina. Njegov „prljav“ novac, saradnici su ubacivali u ekonomiju Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i zemlje po Vojvodini i na jugu zemlje. Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima da ne bi privukli pažnju državnih organa.

Šaroviću je zbog ovoga najpre izrečena kazna od sedam godina zatvora, dok mu je za pozivanje drugih lica na pranje novca izrečeno još četiri godine, te je to rezultiralo jedinstvenom konačnom kaznom od devet godina.

Tokom suđenja koje je počelo danas u 11 časova, kao i tokom izricanja same presude nosi bili prisutni kako Šarić, tako ni članovi njegove porodice.

Kako Kurir prenosi, Šarić nije prisustvovao izricanju presude, po sopstvenoj želji da ne bude privođen iz Okružnog zatvora u Beogradu, gde se nalazi u pritvoru od marta 2014. godine, kada se predao sprskim vlasnima nakon višegodišnjeg bekstva.

Comments

comments