Politika

Posle petnaest godina obustavljen krivični postupak protiv Blanuše

 

Viši sud u Beogradu odlučio je danas da obustavi postupak protiv bivšeg upravnika Okružnog suda u Beogradu, Dragiše Blanuše, koje je vođen po privatnoj optužnici naslednika nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Blanuša se teretio da je bez odobrenja suda dozvolio da 28. juna 2001. godine NN lica odvedu Miloševića iz zatvora odakle je prebačen u Hag. Miloševići ga, između ostalog, terete i za neovlašćeno objavljivanje knjige „Čuvao sam Miloševića“, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ pred njegovo izručenje u Hag. 

Postupak je obustavljen jer ni privatni tužioci- Miloševićeva deca Marko i Marija, kao ni njihovi punomoćnici se nisu danas pojavili na suđenju. 

Dugogodišnji punomoćnik porodice Milošević, Zdenko Tomanović, 30. januara je dopisom obavestio suda da mu je Marija Milošević otkazala punomoćje, a kako se danas na sudu nije pojavio novi zastupnik, sudija je odlučila da obustavi proces. 

Optužnicu su preko punomoćnika još 2005. godine protiv Blanuše podneli Slobodan Milošević, koji tada već bio u Hagu, i njegova supruga Mirjana Marković, nakon što je tužilaštvo odbacilo njihovu krivičnu prijavu protiv Blanuše. 

Nakon što je u martu 2006. godine preminuo Slobodan Milošević u zatvorskoj ćeliji Haškog tribunala, a Mirjana Marković u aprilu 2019. godine, krivično gonjenje preuzeli su njihovi naslednici i to u ponovljenom postupku, pošto je prvu presuda, kojom je Blanuša bio oslobođen od optužbi u martu 2017. godine, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. 

Marija i Marko Milošević imaju pravo žalbe Apelacionom sudu na odluku o obustavi postupka. 

Comments

comments