Društvo

Potvrđen prvi slučaj koronavirusa Srbiji, Lončar poručuje nema mesta za paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je danas da je i u Srbiji otkriven prvi slučaj obolelog od korona virusa.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je korona virus potvrdjen kod muškarca iz Subotice (43), koji se sam javio i prijavio zdravstvene tegobe.
Lončar je rekao da je oboleli došao iz Madjarske, da se dobro oseća i da je smešten u bolnici u Sibotici.

“Čovek je bio krajnje odgovoran, samoizolovao se i poslao decu na selo. Ostao je samo sa ženom koja mu je samo donosila hranu”, rekao je ministar. “On je u izolaciji u bolnici u Subotici. Uzete su analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim”, rekao je Lončar.

“Bilo je pitanje sata kada će se desiti”, rekao je on. Dodao je da je Srbija apsolutno spremna za koronavirus, rekavši da će se odraditi “sve što struka nalaže”.

Naglasio je da će se nastaviti sa transparentnim obaveštavanjem o slučaju koronavirusa u Srbiji.

I dok se kompletna srpska javnost sprema za ono što je bilo neizbežno, iz Kine stižu vesti o robotizovanoj ruci koja je dizajnirana isključivo za pregledanje pacijenata za koje se sumnja da boluju od koronavirusa.

Reč je o robotizovanoj ruci na točkovima koja može da obavlja ultrazvučni pregled, da uzme bris iz usne duplje i čuje zvukove koje proizvode organi pacijenta, za šta se obično koristi stetoskop. Takve zadatke obično obavljaju lekari, ali uz pomoć ovakvog robota, opremljenog kamerama, medicinsko osoblje neće nužno morati da bude u istoj prostoriji u kojoj se nalazi pacijent – ono može biti čak u drugom gradu. Izrada jedne robotske ruke košta 72.000 dolara. Roboti su gotovo u potpunosti automatizovani, pa čak uspevaju i da se dezinfikuju posle pregleda pacijenta.

Trenutno u Kini postoje dve robotske ruke, od kojih je jedna još u laboratoriji, a druga u bolnici “Vuhan union”, navode agencije.

Da podsetimo, Kinezi su izgradili čitav bolnički blok u gradu Vuhanu kada je došlo do ekspanzije i širenja koronavirusa, za samo deset dana.

I opet postavljamo pitanje da li je 5000€ koje je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić poslao kao pomoć Kini bilo zaista neophodno?

U šest apoteka, na suprotnim krajevima grada Beograda, kada smo pokušali da kupimo maske i antibakterijsko sredstvo za ruke, dobili smo odgovor “Nema ih ni u nabavci. Mi ih već danima nemamo”. Čini se da je ipak tačno to što nam poručuju pripadnici vlasti. Mi zaista živimo u “zlatnom dobu” kome tek predstoji borba protiv virusa koji se širi ogromnom brzinom a u apotekama nema osnovnih potrepština. Mada, kada bolje pogledamo, i šta će nam. Estrogen štiti žene, muškarci neka popiju po koju čašicu rakija, deci perite ruke sapunom a za starije građane? E to niko tačno ne zna.

 

Comments

comments