Društvo

Poziv na borbu za slobodne izbore!

Kao što svi znamo, fer i pošteni izbori su postali misaona imenica u vreme vladavine SNS kartela, s toga prenosimo u potpunosti molbu i poziv Srđana Egića da svi doprinesemo koliko možemo kako bismo uspostavili ono što nam i pripada – demokratiju i pravo na pošteni izbor u Srbiji:

Akciju možete podržati na linku ispod, a u nastavku teksta prenosimo poziv u celosti:

Slobodni izbori u Srbiji – Fight for free elections

This campaign is fighting for free elections in Serbia – thank you for your support!

 

Više nije nikakva tajna da se danima, mesecima i godinama pre, kao i na sam dan izbora, u Srbiji iskrivljuje narodna volja, ruši krhka demokratija i vrši kupoprodaja glasova.

 

Širom zemlje, od 2012. godine, izbori obiluju verbalnim, fizičkim i svakim drugim nasiljem, od Mionice, Surčina, Novog Sada, Kovina, Vrbasa, do Pećinaca.

 

Na brojnim pa i poslednjim lokalnim izborima kupovina glasova je bila očita. Pojedine izborne liste su ušle u lokalne skupštine isključivo kupovinom glasova, a postupci protiv njih još nisu okončani čak iako su neki od njih priznali dela. Osim toga neki od počinioca ovih krivičnih dela učestvovali su i učestvuju u vršenju vlasti u lokalnim samoupravama i obezbeđuju i dalje sredstva kroz tu vlast za kupovinu glasova na narednim izborima.

 

Ukoliko se ovome ne stane na put, glasovi će se kupovati na pijaci i više glasova imaće onaj ko kupi više glasova, a na taj način će biti obezvređen demokratski poredak, i potencijalno započeta duboka politička kriza. 

 

Medijski mrak, kao i nepostojanje pravne zaštite odnosno sankcionisanja ovakvih pojava, čine napore za obezbeđivanje slobodnih izbora izuzetno teškim.

 

U više navrata sam se lično uverio u to, a najsvežije kao član Izvršnog odbora Demokratske zadužen za kontrolu izbora na predsedničkim izborima 2.04.2017 i šef Izbornog štaba DS na lokalnim izborima u Opštini Pećinci 24.12.2017. godine.

 

Ovo vladajuća koalicija čini ucenjivanjem radnim mestom, pritiscima, medijskim mrakom, potkupljivanjem brašnom, zejtinom, šećerom, pokvarenim konzervama, duskericama, kalendarima, novcem, što se nastavlja i na izborni dan.

 

Bugarskim vozom se teraju neki od glasača da iznesu svoj listić prazan kako bi njihov aktivista bio siguran da je ukradeni glas i ubačen u glasačku kutiju. Dalje, ubacuju u glasačke kutije i glasove preminulih sugrađana, kao i glasove ljudi koji nisu izašli na izbore.

 

Pokušavaju i da nateraju građane da javno glasaju (oko čega se i vodila rasprava sa snimka, kada smo napadnuti pokušavajući da odbranimo član 160. KZ R Srbije), slikaju glasački listić i bukvalno na pola metra od građana “vire” koji broj zaokružuju.

 

Vladajuća stranka često deli ljudima koje ucene ili prisile olovke sa zelenim mastilom, kako bi “kupljene” glasove lakše prebrojali i potvrdili uspeh u ovoj otimačini.

 

Na kraju, 2000 dinara, koje neki od siromašnih glasova na kraju i uzmu za svoj glas, mala su kompenzacija za neotvorene fabrike, škole, ambulante, vrtiće, apoteke, ulice, kanalizacije, bunare, ukinute subvencije za poljoprivredu, besplatan prevoz, otete penzije, plate, dečje dodatke, povećane sve poreze i komunalije…

 

Znam da je teško, i znam šta se dešava u kućama, prodavnicama, radnim mestima. Svakodnevno nam se javljaju desetine građana sa podacima o ovakvim krađama.

Kad tad će se uspostaviti vladavina prava u našoj zemlji – i sav ovaj kriminal će biti sankcionisan. Do tada, potrebna mi je vaša pomoć malim donacijama.

Želim da zajedno prikupimo incijalni novac, a važnije, oformimo BAZU zainteresovanih građana, kako bismo:

-podigli medijsku pažnju i aktivno PRE izbora radili na edukaciji građana i prijavljivanju zloupotreba;

-koncipirali adekvatne izmene izbornog i krivičnog zakonodavstva zajedno sa pravnim ekspertima kako bismo onemogućili ovakve pojave i povećali izlaznost građana na izborima;

-oformili organizaciju koja bi se istinski NADSTRANAČKI bavila borbom za slobodne izbore;

-pomogli građanima u sravnjavanju biračkih spiskova sa realnim stanjem (preseljenja, umrla lica i sl);

-okupili medije, NVO, sindikate, kao iskrene, trajne i dosledne promotere civilnog društva i demokratskih vrednosti, istaknute vanstranačke pojedince, javne ličnosti i intelektualce, blogere i tviteraše..

-borili se za poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u informisanju oko izbora i

-radili na povezivanju sa međunarodnim posmatračima, međunarodnim organizacijama i međunarodnom javnošću, na planu obezbeđivanja slobodnih izbora.​

Comments

comments