Društvo

PRETUČEN urednik nezavisnog portala, polomljena mu je JAGODIČNA KOST: Tako izgleda “sloboda medija” u SNS-ovoj Srbiji!

Glavni i odgovorni urednik portala Žig Info iz Grocke Željko Matorčević je juče ujutru fizički napadnut i, kako se navodi na tom portalu, slomljena mu je jagodična kost. Slučaj je prijavljen policiji u Kaluđerici, a izveštaj je prosleđen tužilaštvu.

Kako se navodi na portalu Žig Info, mladić oko 20 godina krupnije građe prvo je pratio Matorčevića nekoliko stotina metara da bi ga zatim udario u potiljak.

„Od siline udarca, Matorčević je pao na zemlju a N.N lice je nastavilo sa udarcima. Nakon što je iz suprotnog smera naišla kolona vozila, mladić je prestao udarati Matorčevića da bi se zatim udaljio sa mesta napada“, piše portal.

PROČITAJTE JOŠ: PISMO KOJE RTS NIJE SMEO DA OBJAVI: ĐILAS RASKRINKAO VESIĆEVE LAŽI O PKB-U!

Matorčeviću je, kako se navodi, polomljena jagodična kost, a uskoro bi trebalo da bude operisan.

Žig Info prenosi njegovu izjavu da će portal nastaviti da se i dalje bavi istraživačkim novinarstvom, prevashodno u Grockoj i okolini (detalj iz samog mesta možete videti na slici ispod).

„Uopšte ne bih polemisao oko toga ko je napadač i zbog čega je napad izvršen. Činjenica je da smo prethodnih godina podnosili više krivičnih prijava, u poslednjoj čak i naveli ime i prezime lica, kao i od koga je angažovano za nekakvu vrstu ’upozorenja’ za par nas koji radimo na portalu. Od svih tih prijava, na retko koje je odgovoreno ili su pak stigli odgovori ’zbog toga što nije bilo više pretnji, prijava se odbacuje’“, rekao je Matorčević.

Kako poručuje, to što se ne oseća dobro trenutno ne znači da i dalje baviti novinarstvom, ili da će Žig Info prestati sa radom.

Novinari ovog portala prvobitno su radili u okviru portala Naša Grocka. Naša Grocka nastala je krajem 2011. godine, a u februaru 2015. novinari ovog portala objavili su da je „posle više pritisaka koje vrše lokalne vlasti“ odlučeno da portal bude ugašen.

Nekadašnja redakcija portala Naša Grocka oformila je Žig info.

Novinari ovog portala nekoliko puta su ukazivali na to da im lokalni funkcioneri ne dozvoljavaju da uđu na javne događaje, a da je razlog taj što izveštavaju kritički.

PROČITAJTE JOŠ: KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV ŠEŠELJA – “ZAGUBLJENA”!

„Ko traži od države nešto, mora da državi da glas“

Gročanski portal Žig info je ranije pisao o tome da je predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović (SNS) (na slici ispod) na prijemu građana povodom zahteva za asfaltiranje ulica, rekao je jednoj od prisutnih građanki da zna da nije glasala na izborima i da „ako traži od države nešto, mora državi i da da glas“.

Simonović je ispred sebe imao spisak imena ljudi koji su došli na prijem, a na njemu i podatke o adresi stanovanja prisutnih, kao i podatke ko je glasao, a ko nije. Kako se vidi na snimku koji je objavio Žig info, Simonović je prozvao ime Jelene Nikolić, a zatim, umesto o njenom zahtevu, govorio o tome kako nije izašla na izbore.

„Nisam rekao za koga, ali ako tražite od države nešto, morate državi da date glas. A kome ćete dati to je vaše pitanje. Hoću da znate da mi to znamo. Važno je da kada od nas tražite nešto, da se pitate i vi, ali pitamo se i mi. Obostrani interes, je l’ tako“, rekao je Simonović.

Takođe, preko ovog portala u javnost je dospela Analiza izveštaja o realizaciji Ugovora o gasifikaciji Grocke iz 2015. godine, koju su sproveli članovi Nadzornog odbora Srbijagasa.

Tadašnji predsednik Nadzornog odbora u ostavci Milivoje Miletić i nezavisni član Zoran Janković tražili su od rukovodstva Srbijagasa izveštaj o tome koliki je stepen realizacije posla po ovom ugovoru, a koliko je Srbijagas platio.

Članovi Nadzornog odbora su tada naveli da je ugovor ‘’kompletno štetan po JP Srbijagas, a samim tim i po Vladu Srbije koja je garant za podizanje kredita JP Srbijagasa”.

PROČITAJTE JOŠ: ZATVORENO PISMO ŽELJKU MITROVIĆU

(izvor: Žig info)

Comments

comments