Društvo

Priča iz Majdanpeka: zdravstvo je besplatno, ali lečenje skupo!

Prenosimo vam priču našeg čitaoca iz Majdanpeka koji je došao do zastrašujućeg saznanja sa je u Srbiji zdravstvo besplatno, ali samo lečenje papreno skupo.

Naš sagovornik R. K. iz Majdanpeka obratio nam se sa problemom u kome se nedavno našao.

Horor u kome se naš sagovornik našao počeo je po njegovom povratku iz inostranstva u Majdanpek gde je došao da obiđe stare i bolesne roditelje.

“Tata je dugogodišnji dijabetičar i srčani bolesnik. Pre 5 godina je imao 2 mini šloga koji su ostavili posledice na njega, ali srećom, ne onako kako šlog ume. Prošle godine je konstatovan tumor na desnom plućnom krilu. Pre 10-ak dana krenula je temperatura, pa je konstatovan bronhitis, pa opet temperatura, pa je preraslo u upalu pluća i odrađen je test na Covid 19 i stigao je pozitivan rezultat.” započeo je svoju priču ovaj Majdanpečanin.

Ono što je naš sagovornik dobio od lekara, kada mu je otac poslat na kućno lečenje, jeste parče papira sa ispisanim stvarima koje treba da kupi, a koje uključuju” skoro sve osim samog sistema za davanje infuzija” kako je i sam opisao.

“Na papiriću su mi napisali da kupim samu infuziju, vitamin C, deksazon i bedoksin”, rekao je on i dodao je prevideo da kupi Deksozin pa je zamolio zdravstvene radnike da daju njegovom ocu, a da će on to kupiti naknadno da im vrati.

U tom trenutku mu je saopšteno da oni ništa od toga ne poseduju u samoj zdravstvenoj instituciji.

On nam se obratio nakon sto je shvatio da je potrošio jako puno novca za samo 5 dana na lekove, vitamine i preparate te je pitao radnicu u apoteci “šta rade ljudi koji nemaju novca” na sta mu je ona samo kratko odgovorila slegnutih ramena “Pa…”.

“Antibiotik koji nema zamenu, nisu imali u apoteci u bolnici više, pa sam uspeo da nađem u drugoj apoteci poslednje 2 kutije. I na to se plaća participacija od oko 600 din za 2 kutije.” objasnio je R. K. i dodao da njegov otac ima overenu zdravstvenu knjižicu i sve recepte prepisane od strane lekara ali da tih lekova u bolnici jednostavno nema.

On nas je takođe zamolio da naglasimo da ova situacija nije greška lekara koji rade u bolnici ali apotekara te da su oni bili izuzetno ljubazni i radili svoj posao vrlo profesionalno.

 

Comments

comments