Društvo

PRITISCI: Državni sekretar obilazi tužilaštva, “preporučuje” koga treba izglasati za Državno veće tužilaca!

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije (UTS) saopštilo je danas kako mu svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

“Udruženje je obavešteno da je pre desetak dana državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su ‘kandidati ministarstva’ za članove Državnog veća tužilaca, sa preporukom da ‘prenesu’ nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za ‘kandidate ministarstva’, navodi se u saopštenju UTS.

Iz UTS navode i da su obavešteni da se u kampanju ”preporučivanja” za koga bi trebalo glasati, uključila i Republička javna tužiteljka, koja je preko pojedinih javnih tužilaca uputila zahtev da se glasa za iste one kandidate za članove Državnog veća tužilaca koji su preporučeni od strane državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

“Zahtev Republičke javne tužiteljke pojedini visoko pozicionirani javni tužioci su krajnje revnosno sprovodili, tako da se to pretvorilo u otvoreni pritisak na podređene javne tužioce i zamenike javnih tužilaca i samim tim kršenje njihovog izbornog prava”, navodi UTS.

Kako ističe UTS, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije je o pritisku na birače obavestilo Izbornu komisiju, ponudivši da svoja saznanja o načinu i osobama koje vrše pritisak podeli sa članovima Izborne komisije.

“U kontekstu  izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije  je, takođe,  obavestilo Izbornu komisiju da kratki rokovi mogu dovesti u pitanje legitimitet izbora. Naime, suviše kratki rokovi onemogućavaju fer izborne uslove i jednakost kandidata, pogotovu na nivou viših i osnovnih javnih tužilaštava,  čime su ti kandidati  neopravdano stavljeni u neravnopravni položaj”, ističe se.

Kako se navodi, za predstavljanje programa kandidata je predviđeno, tek nešto više od dve nedelje, od momenta utvrđivanja konačne liste kandidata.

“Primera radi, kandidat iz osnovnog tužilaštva treba da za 19 dana predstavi svoj program kolegijumima u pedeset osam mesta, a kandidat Višeg javnog tužilaštva u dvadeset pet mesta na teritoriji Srbije. Suviše kratko vreme za predstavljanje programa moglo bi dovesti do toga kandidati, koji nisu podržani od ministarstva, sa nivoa osnovnih i viših javnih tužilaštava neće imati dovoljno vremena za predstavljanje svojih programa svim tužilaštvima. Sa druge strane, za tzv. kandidate ministarstva to neće biti problem jer kampanju za njih sprovodi izvršna vlast i javni tužioci na vrhu javnog tužilaštva Srbije”, zaključuje se u saopštenju UTS.

Comments

comments