Politika

Prorežimski portal dobio 4 miliona na nameštenom konkursu!

Na ovogodišnjem konkursu za medijsko sufinansiranje, opštine Sremski Karlovci, Bačka Palanka i Kovin dodelile su oko 4 i po miliona dinara firmama povezanim sa prorežimskim portalom „Srbija danas“. Novac je isplaćen kompaniji Novosadska TV i tek osnovanim firmama „News media team“ i „AB media“.

Novosadska TV je u vlasništvu firme „Srbija danas“ i za projekat pod nazivom „Sremski Karlovci“ dobila je milion i po dinara od te opštine, dok je „News media team“ dobila sto hiljada dinara za, kako piše u projektu, „devet priča o Sremskim Karlovcima“ koje će biti objavljene na portalu srbijadanas.com.

U Bačkoj Palanci „News media team“ dobio je 650.000 dinara, ali iz objavljenog rešenja se ne vidi na kom mediju će plasirati svoj sadržaj. Za projekat „kulturno nasleđe Bačke Palanke“ Novosadska TV dobila je milion i po dinara.

PROČITAJTE JOŠ: ŠTA SE ZAISTA KRIJE IZA HAPŠENJA MAJE ŠORŠOROV?

Bivša televizija „Apolo“, koja se danas zove „Novosadska TV“, privatizovalo je preduzeće „Srbija danas“ u avgustu 2015. godine za nešto više od 170 hiljada evra. I televizija i portal srbijadanas.com poznati su po svom prorežimskom stavu, a Raskrikavanje je u više navrata dokazalo da portal Srbija danas objavljuje i lažne vesti.

„News media team“ je, prema podacima iz registra Agencije za privredne registre, osnovan 25. decembra prošle godine, nešto više od mesec dana pre raspisivanja konkursa u Sremskim Karlovcima. Vlasnik firme je Strahinja Vujadinović koji je već uspeo da na dva konkursa dobije opštinski novac.

Ove godine je i opština Kovin preko firme „AB media“ iz Beograda sa 500 hiljada dinara platila proizvodnju medijskih sadržaja koji će se plasirati na portalu srbijadanas.com.

U odluci komisije opštine Kovin piše da će „višemilionski broj poseta navedene veb stranice na mesečnom nivou upućuje na održivost predloženog projekta u smislu promocije opštine Kovin putem portala koji prati cela Srbija“.

Prema podacima Agencije za privredne registre jedina aktivna firma pod ovim imenom registrovana je pre samo četiri meseca, a vlasnica je Ana Abramović.

Vlasnica portala Srbijadanas.com, Aleksandra Martinović, nekadašnja je suvlasnica firme Prointer Solutions u većinskom vlasništvu Slobodana Kvrgića. Kako tvrde opozicione partije Kvrgić je blizak vladajućoj stranci. KRIK je otkrio i da je supruga predsednika Srbije Aleksandra Vučića kupila stan u “Belvilu” upravo od Kvrgića, ali je Vučić u intervjuu za KRIK tvrdio da ne poznaje ovog biznismena. Kvrgićeve firme su česti pobednici na državnim tenderima od kada je SNS na vlasti. Zvanično objavljeni finansijski izveštaji ove firme pokazuju da su se prihodi ovog preduzeća u periodu 2012 – 2016 povećala sa 73 milona dinara 2012. na više od 6 milijardi dinara na kraju 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ: (FOTO) KAKO MARIJAN I SNS UNIŠTAVAJU SKUPŠTINU!

Slično je i sa preduzećem „Srbija danas“ kome je prihod 2016. u odnosu na dve godine ranije dobitak povećan za oko 26 miliona dinara.

Problematičan konkurs u Sremskim Karlovcima i prošle godine

Polovinu sredstava na prošlogodišnjem konkursu u Sremskim Karlovcima (na slici ispod), milion i po dinara, dobila je firma Brif media net, za projekat Karlovci danas.

Ispostavilo se, prema pisanjima Cenzolovke, da je Brif media ovaj novac dobila svega osam dana nakon upisa u Registar medija, a da je sadržaj zapravo samo prenošenje saopštenja državnih institucija ili drugih medijskih kuća.

Prema raspoloživim podacima, samo u prošloj godini Brif media dobila je najmanje pet i po miliona dinara iz opštinskih lokalnih budžeta na ime medijskog sufinansiranja.

PROČITAJTE JOŠ: NOVI SNS RIJALITI: ŠTA ZNAČI VUČIĆEVA POSETA TURSKOJ

(izvor: raskrinkavanje.rs)

Comments

comments