Svet

Protest 1 od 5 miliona dao motivaciju Makednocima

Nalik protestima Pokreta #1od5miliona u Srbiji, makedonska opoziciona partija Unutrašnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska partija za makedonsko nacionalno jedinstvo organizovala je protest za pravdu i „protiv nepravde vlasti Zorana Zaeva“ u Skoplju, na kojem se okupilo više hiljada građana.

Protest je najavljen kao „Građanski protest protiv nepravde – Zaev je kriv“ i započeo je pred zgradom državnog tužilaštva u novobaroknoj zgradi na vardarskom keju.

Lider partije VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je optužio glavnog političkog suparnika lidera Socijaldemoktratskog saveza Makedonije, ujedno i bivšeg premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva za kriminal i zloupotrebu vlasti i pravosuđa.

„Zoran Zaev je kriv što je u isto vreme premijer, tužilac i sudija“, rekao je Mickoski i potom dodao: „Zaev je i trgovac vitalnim organima naše Makedonije i pravdoubica“.

Hristijan je podneo zahtev za pokretanje istrage na osnovu objavljenih tajnih snimaka Zaeva, koji prema njegovim rečima, upravo to i dokazuju.

„Sudska i tužilačka vlast brutalno zgaženi, a glavni savetnici i zaštitnici kriminala Zaeva su tužioci Vilma Ruskovska i Ljubomir Joveski, nekoliko vrhovnih sudija i nekoliko medijskih sluga“, ocenio je Mickoski.

Na protestu građani su skandirali „Želimo pravdu“, „Nikada severna, samo Makedonija“, takođe su pevali patriotske pesme, mahali zastavama Makedonije, a glavni transparent je bio „Zaev je kriv“.

Protest je završen nekoliko stotina metara od zgrade tužilaštva kod Vrhovnog suda u sudskom kompleksu.

Comments

comments