Društvo

PROTEST ISPRED TUŽILAŠTVA: “Ako vam se nešto desi, vi ste krivi”

Ispred Tužilaštva za visoko tehnološki kriminal danas je održan je skup “Zaustavite nasilje nad novinara”, na kome su se okupili zaposleni u medijima, građani i pojedini lideri opozicije, koji su protestovali zbog “ćutanja” Tužilaštva na sve češće pretnje novinarima i njihova targetiranja na društvenim mrežama.

Skup je organizovan nakon što je na Tviteru objavljen video u kome se novinar Slobodan Georgiev, ali i istraživački mediji BIRN, CINS i KRIK označavaju kao izdajnici i “plaćeni za pljuvanje Vučića”.

“Mi smo danas ovde zato što nema vajde od Vlade. Nema dileme da ovo što je emitovano o meni i kolegama dolazi od strane vlasti”, rekao je novinar Slobodan Georgiev.

On je pozvao zaposlene iz Tužilaštva da “budu sa ljudima čije interese treba da zastupaju”.

“Novinari i javni tužioci rade isti posao, brane javni interes. To im je u opisu. To je glavna stvar koju oni moraju da rade. Ja ih molim i pozivam da počnu da rade taj posao. Ove druge tamo, mislim da smo otpisali. Sa njima o ovome više nema razgovora”, naveo je Georgiev.

Urednica i novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević na skupu je pročitala pretnje koje je dobijala i prijavila Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, ali po tom pitanju do danas ništa nije urađeno. Kako je navela, autor pretnji je veoma poznat u javnosti.

“Nikada ništa nije urađeno. Zato stojimo ovde da im pročitamo naglas šta dobijamo, šta oni već imaju, a ne postupaju i ne čine ništa tim povodom. Ako bilo kome od nas koji smo se danas ovde okupili bude falila dlaka da glave – vi ćete biti krivi”, rekla je Gligorijević.

Novinarka Tamara Skrozza navela je da je veliki problem što ljudi u Tužilaštvu ćute.

“To je pitanje svih pitanja. Pitam ih – kako možete da živite, kako možete da radite, kako možete da spavate”, navela je Skrozza.

Branko Čečen, direktor CINS-a, pozvao je novinare da se skupe zajedno i da ne dozvole da se ovakve stvari više dešavaju.

“Ja ću uvek stati uz svakog svog kolegu”, rekao je Čečen.

Ispred Tužilaštva danas prepodne, osim novinara, prisutni su bili i pojedini lideri opozicije Dragan Đilas, Zoran Lutovac i Zoran Živković, članovi inicijative Ne davimo Beograd i pripadnici civilnog sektora.

Podsetimo, na Tviter profilu Natalija Dugonjić objavljen je klip u kome se novinar Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i Krik označavaju kao izdajnici koji su “plaćeni za pljuvanje Vučića”.

Redakcija nedeljnika “Vreme” nakon toga je saopštila je da će doći do zgrade Tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala kako bi nadležnima skrenula pažnju na sve češće pretnje i pritiske na medije i novinare.

“Posle višegodišnjeg trpljenja pretnji, uvreda, zastrašivanja i pritisaka koji najčešće dolaze sa društvenih mreža i prolaze bez ikakve reakcije policije i tužilaštva. Više nećemo apelovati, upozoravati i pisati saopštenja. Više nećemo moliti da se pronađu ono koji nam prete i kače mete na čelo. Dolazimo u svoje i ime svih drugih nezavisnih i slobodnih medija da kažemo: ako nam se nešto dogodi, vi ćete biti odgovorni”, poručila je redakcija “Vremena”.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković je na pitanje Insajdera rekao da li će reagovati na targetiranja istraživačkih novinara na društvenim mrežama rekao da je “targetiranje nije krivično delo”, ali da su obavešteni o događaju i da je u toku analiza da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti.

Predstavnik OEBS-a: Šokiran sam videom

Predstavnik OEBS-a za medije Arlem Dezir izjavio je da je šokiran tim videom koji je, kako je naveo, otvoreni poziv na nasilje.

“Prikazivanje novinara kao izdajnika u Srbiji može ozbiljno da ugrozi njihovu bezbednost. Pozivam policijske vlasti da odmah to istraže”, napisao je Dezir na Tviteru.

Slobodan Georgiev je za Insajder rekao da ovakve napade trpi već godinama, a kao motiv za ovaj napad vidi to što je BIRN nedavno objavio fotografiju predsednikovog brata sa Zvonkom Veselinovićem.

On je rekao da BIRN i on prijavljuju sve napade na njega prethodnih godina, kao i ovaj, ali da to nije dalo mnogo efekta. Georgiev je pozvao predsednika Srbije i SNS-a da se javno ogradi od ovog napada i osudi ovakvo ponašanje.

Ministar policije Nebojša Stefanović je oglasio u ovom slučaju i rekao da će policija ispitati slučaj i da će sve informacije proslediti tužilaštvu.

Reporteri bez granica: Srbija nebezbedna zemlja za bavljenje novinarstvom

Srbija je u pogledu medijskih sloboda pala za 14 mesta u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnoviji izveštaj Reportera bez granica. Kako se u njemu navodi, Srbija se sada nalazi na 90. mestu i uvrštena je u “nebezbedne” države za bavljenje novinarstvom.

U izveštaju se navodi da je u poslednjih pet godina, kako je Aleksandar Vučić na vlasti, Srbija postala država u kojoj je “novinarstvo profesija koja niti je bezbedna niti podržana od države”.

Komentarišući taj izveštaj, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da “ne vidi šta je uzrok pada na listi”, kao i da je i ranije sumnjao u njihove izveštaje.

(Izvor: Insajder.net)

Comments

comments