Društvo

Penzionerka PKB štrajkuje glađu ispred Vučićevog kabineta

Penzionerka Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) Rajka Meljnik započela je štrajk glađu ispred kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ostali nezadovoljni penzioneri i bivši radnici PKB-a blokirali su saobraćaj ispred Privrednog suda u Masarikovoj ulici, nezadovoljni što država odbija da im isplati nadoknadu po osnovu akcija posle prodaje tog kombinata.

Oni su blokirali saobraćaj jer su, kako se navodi, nezadovoljni zbog toga što država odbija da im isplati nadoknadu po osnovu akcija posle prodaje tog kombinata.

Udruženje penzionera i bivših radnika, njih oko 3.000 koji potražuju akcije protestovaće, prema rečima predsednika tog udruženja Milinka Miladinovića, i u sredu u podne sa zahtevom da ih primi predsednik države koji to odbija mesecima, a Privredni sud je nakon što su pokrenuli tužbe do sada pet puta odlagao ročište.

Poljoprivredna korporacija Beograd privatizovana je u septembru 2018. godine prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik.

Pre toga od 2015. godine to preduzeće je raznim zaključcima, jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Direktor kupljenog dela kombinata je Vojin Lazarević, zbog koga je 2004. godine osnovan Anketni odbor u Skupštini Srbije kako bi ispitao sumnjive finansijske transakcije i trgovanje strujom, a predsednik tog odbora je bio sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić.

Protest su održali i prošle nedelje na istom mestu, kada su tražili da ih predsednik Vučić primi, najavljujući da će u suprotnom radikalizovati protest i blokirati ceo grad.

 

Izvor: Beta

Foto: N1

 

Comments

comments